Uzmanlar, araştırmanın insanoğlunun atalarının incelenmesi yolunda yeni bir ufuk açabileceği görüşünde.BBC Türkçe’nin haberine göre, söz konusu kemik, İspanya’da bulunan ve eski döneme ait 28 insanın kalıntılarını içeren ’Kemik Çukuru’ndan edinildi. Fakat bulgular, insanın karmaşık soy ağacına dair soruları cevaplamaktan çok yeni sorular ortaya çıkarıyor.

İspanya’nın kuzeyinde Burgos kentinde bir mağarada bulunan ve 20 yıldan fazla süredir üzerinde çalışılan insan kalıntılarının Orta Pleistosen adı verilen döneme ait olduğu düşünülüyor. DNA’nın zaman içinde bozulması nedeniyle daha önce bu kadar eski insan fosillerinin genetiğini incelemek mümkün olmamıştı.

Fakat dizilim teknolojisi konusundaki hızlı gelişmeler bilim insanlarını şaşırtıyor. "Yıllar önce genetikçiler 60 bin yıldan eski DNA bulunamayacağını söylüyordu" diyor araştırmanın yazarı ve İnsan Evrimi Araştırma Merkezi’nden (CENIEH) Jose Bermudez de Castro.

Almanya’nın Leipzig kentindeki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü müdürü Profesör Svante Paabo bu gelişmelerde payı olan bir insan. Paabo, "İnsanın yüz binlerce yıl önceki atalarına ait DNA’yı inceleyebiliriz artık" diyor.Bu sayede bilim insanları mitokondrial DNA’nın (mtDNA) tamamına yakınının dizilimini çıkardı. Fakat bu genetik kodun kıyası beklenmedik sonuçlar ortaya çıkardı.

İspanya’da bulunan kalıntılar, fiziksel özellik olarak her ne kadar Neandertallere yakın gözükse de DNA’larının, binlerce kilometre uzakta Sibirya’da Denisova Mağarası’nda bulunan ve 40 bin yıl öncesine ait olan insan kalıntılarınınkine yakın olduğu görüldü.

Araştırmacılar, eski DNA dizilimindeki kayıp mutasyonları kullanarak "Kemik Çukuru"nda bulunan insanın Denisovalı insanla 700 bin yıl öncesine dayanan bir ortak ataları olduğunu gördü.