Almanya'da 2 yıldan bu yana gündemden düşmeyen, Münih Eyalet Mahkemesi'nde bugün başlayan davaya Alman devlet kanalları ARD, ZDF, Deutsche Welle, özel kanallar N-TV, RTL, Sat 1, Pro7'nin yanı sıra gazeteler geniş yer ayırdı.
Neue Presse yorumunda Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde başlayan NSU örgütü davasının kritik soruları gündeme getireceğini vurgularken, "Dava kamuoyunu ve en başta da soruşturma makamlarını can sıkıcı, sert sorularla yüzleştirecek. Teröristler nasıl oldu da yıllarca Almanya'da cinayetler işleyebildi? Ardından neden soruşturmayı yürütenler kurbanların bazılarına suçlamalarda bulundu? Görünüşe göre mahkemenin karşısında uğraştıracak bir yapboz var. Susmaya devam eden baş sanık Beate Zschaepe, cinayetleri işleyen miydi yoksa sempatizan mı? Zschaepe'nin cinayet ekibinin sadece yanı başında olmakla kaldığını düşünmek mümkün değil ama bu ispat edilebilecek mi?" diye yazdı.

Mannheimer Morgen gazetesi ise, zaman zaman NSU davasının bir Meclis Araştırma Komisyonu ile karıştırıldığı izleniminin ortaya çıktığını, ancak yargıçların, siyaset kurumunun ya da toplumun Neonazilere karşı tutumunda hata yapıp yapmadığı yönünde bir kanaate varma zorunluluğu olmadığını vurguladı. Gazete, " Tüyler ürperten hatalar ve örtbas etme girişimlerinden kimlerin sorumlu olduğu, hangi sonuçların çıkartılması gerektiğine ilişkin hüküm de vermeyecekler. Onların görevi sanıkların haklarında iddia edilen suçları ne derece işlediklerini tespit etmek" diye yorum yaptı.
Markische Allgemeine gazetesi de, NSU davasında kurban yakınlarına söz hakkı verilmesi gerektiğini savunurken, "Kurban yakınları yanıt istiyor: Neden özellikle benim oğlum, amcam ya da babamın başına geldi? Onları kim seçti? Kim tetiği çekti? Ölürken uzun süre acı çektiler mi? Bu yanıtların verildiği anlar duruşmanın en üzücü, acı saatleri olacak" diye yazdı.
Stuttgarter Zeitung ise, Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi Hâkimi Manfred Götzl'ün, bağımsızlığı ve toplumsal heyecanlardan etkilenmemesi ile tanındığını, özellikle 1 numaralı sanık Beate Zschaepe ile diğer 4 zanlının ne suç işlediği, ne bildiği, ne yapmak istedikleri sorularına yanıt bulmak istediğini ifade ederken, "Böyle de olması gerekir. Kurban yakınları ile mağdurlar ise kesinlikle anlaşılır bir gerekçe ile daha fazlasını istiyor. Dik kafalı, çabuk öfkelenebilen Hakim Götzl, mağdurlara bu davada hakları ve ihtiyaçları olan hareket alanını bırakırsa iyi olur" dedi.