ABD'de yapılan analizlerde firmada karamel rengini verebilmek için kullanılan ve hayvanlarda akciğer, karaciğer, tiroid ve kan kanserine yol açan madde (metil imidazol) tespit edildi.

AMERİKA YASAKLADI

Bunun üzerine harekete geçen ABD'de California eyaletinde firmaya bu maddenin azaltılması ya da tamamen kullanılmaması, aksi takdirde içeceğin eyalet sınırlarına alınmayacağı uyarısı yapıldı.

Firma bunun üzerine önlemini alarak o eyaletlerde bu maddenin oranını düşürdü.

YÜZDE 25 SINIRI VAR

Türkiye'de de çok satılan bu içecek için henüz bir değişikliğe gidilmedi. Türkiye'de "E150c" ve E150d" koduyla isimlendirilen bu maddelerin bir kilogramda en fazla 250 miligram olması şartı koşuluyor. Gıda Bakanlığı'nın, "Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği"nde, "Karamellerin üretimi sırasında, metil imidazol adlı madde, E 150c (amonyak karamel) ve E 150d (amonyum sülfit karamel) kodlu katkı maddelerinin üretilmesi sırasında oluşmaktadır.

E 150cve E 150d kodlu katkı maddesinde 250mg/kg'dan fazla olmamalıdır" deniliyor. Firmayı incelemeye alan Gıda Bakanlığı, yapılacak analizler sonucunda kanserojen etki yapan maddenin yüksek çıkması halinde gerekli yaptırımları uygulayacak.