Almanya'nın Münih kentinde görülen NSU davasının ilk duruşmasının başlamasından kısa bir süre sonra sürpriz bir manevra yapıldı.Davanın bir numaralı sanığı Beate Zschaepe'yi savunan 3 avukat, mahkeme heyetine başkanlık eden hakim Manfred Götzl'ün tarafsız olmadığını ileri sürerek, davaya başka bir yargıcın bakmasını talep etti.Bu talep üzerine mahkeme başkanı Götzl, duruşmaya kısa bir süre ara verdi. Zscaepe'nin avukatlarının isteği reddedildikten sonra duruşma yeniden başladı.

REDDİ HAKİM TALEBİNDE BULUNDU 

Davanın baş sanığı Beate Zschaepe'nin avukatı reddi hakim talebinde bulundu. Hakim, savunmanın cumartesi günü faksla başvuruda bulunduğunu ve reddi hakim talep ettiğini söyledi. Duruşmaya 5 dakika ara verildi.



AĞZINDA CİKLET VARDI

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşması yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşiyor. Ntvmsnbc'de yer alan habere göre duruşma salonuna gelen Beate Zschaepe adeta şov yaptı. Siyah takım elbiseyle mahkeme salona gelen Zschaepe, bazına görüntü verdikten sonra basına ve salonda bulunanlara sırtını dönerek, 45 dakika avukatlarıyla konuştu.Bu sırada avukatlarından biri Beate Zschaepe'ye ciklet verdi. "Nazi gelini" Zschaepe hiçbir şey olmamış gibi duruşma salonunda sakız çiğnedi.Baş sanık Beate Zschaepe, duruşmadan yaklaşık 1 saat 20 dakika önce mahkemeye polis eşliğinde zırhlı araçla getirildi ve duruşma salonuna binanın garajından alındı.



4 SANIK DAHA VAR


Zschaepe, cinayetlerde suç ortağı olmak, terör örgütü üyeliği ve kundaklamayla suçlanıyor. Diğer dört sanık Holger G, Casrten S, Andre E ve Ralf Wohlleben, NSU terör hücresine yardım etmekten yargı önüne çıkıyor.



Cinayetleri işleyen Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt ise 4 Kasım 2011 tarihinde bir karavanda intihar etmişti. Davanın yaklaşık 85 duruşmayla 2 yıl sürmesi bekleniyor. 606 şahidin dinleneceği davada, 80 kadar müdahili yaklaşık 60 avukat temsil ediyor.



Beş kişinin sanık sandalyesinde oturacağı davada, Federal Başsavcılığın hazırladığı iddianame 488 sayfadan oluşuyor.Mahkemenin "A 101" salonunda 250 sandalye bulunuyor. Dava, Manfred Götzl başkanlığındaki beş asil ve üç yedek hakimle yürütülecek.



TÜRK HEYETİ DE MAHKEME SALONUNDA
TBMM İnsan Haklarını Araştırma Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Türkiye'nin Münih Başkonsolosu Hidayet Eriş, komisyonun diğer üyeleri Kerim Özkul, Mustafa Erdem, AK Parti milletvekilleri Çağatay Kılıç ve Osman Can ile CHP'den Ali Kılıç sabah saatlerinde izleyicilerle sırada yer aldı ve duruşma salonuna girdi.



Kurbanların yakınları ve NSU terör hücresinin mağdurları salona yan kapıdan alındı.



14 MAYIS'A ERTELENDİ
Dava, sanık avukatlarının reddi hakim taleplerinin incelenip karar verilmesi için 14 Mayıs'a ertelendi.