Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen ile Helsinki'de yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Erdoğan yabancı bir gazetecinin aksanlı Türkçesiyle sorduğu 'öğrenci evleri' sorusuna, "Değerli arkadaşımı herhalde birileri özel olarak görevlendirmiş" şeklinde başlayan cümleyle cevap verdi.

Konuşmasında Suriye konusuna değinen Erdoğan, Suriyeli mültecilerle ilgili Türkiye'nin 2 milyar dolar harcama yaptığını açıkladı. Erdoğan, "Dışarıdan aldığımız yardım ise 135 milyon dolar. Bunun 50 milyon doları Suudi Arabistan'dan, yaklaşık 25 milyon doları BM'den, kalanı da değişik ülkelerden geldi" dedi.



"MEŞRU HAYAT VARDIR GAYRİMEŞRU HAYAT VARDIR"

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından diğer satır başları:

"SARIGÜL İÇİN CEVAP VERMEYİ GEREKSİZ BULUYORUM"

- (Sarıgül'le ilgili bir soru üzerine) Sarıgül için cevap vermeyi gereksiz buluyorum. Bunu bırakalım da ana muhalefet partisinin başkanı cevaplasın. Partinin daha yeni üyesi olmuş bir zat.

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ

- Özellikle demokratikleşme paketiyle ilgili iki ana başlık var: Bir işin yürütme alanına ait olan kısım. Bunları zaten uygulamaya koyduk. İkincisi yasama organıyla ilgili süreç bunun da altyapı çalımaları bitmek üzere. Bunu yakın zamanda parlamentoya göndereceğiz.

YABANCI GAZETECİDEN 'KIZLI ERKEKLİ ÖĞRENCİ EVLERİ TARTIŞMASI' SORUSU

Finlandiya devlet televizyonu Yle'nin diplomasi muhabiri Tom Kankkonen'in Türkçe sorduğu soru üzerine:

- Değerli arkadaşımı herhalde birileri özel olarak görevlendirmiş. Öyle anlıyorum.

- Çünkü 11 yıldır Başbakan'ım. 4,5 yıl belediye başkanlığım var. Biz kimsenin özel hayatına bugüne kadar müdahale etmiş değiliz. Eğer etmiş olsaydık Türkiye'de iki kişiden birinin oyunu almış olmazdık.

- Bu konuda bizim en büyük teminatımız halkımızdır. Üç dönemdir oyları arta arta yükselen bir iktidarız.

- Halkımızın özel hayatı bizim teminatımız altındadır. Meşru hayat vardır gayrı meşru hayat vardır. Bu noktada da bize düşen görevler vardır. O görevler de yasalarla bellidir. Yasalar bize hangi görevi verirse biz o görevler çerçevesinde adımlarımız atarız.