Mısır’ın, kadın hakları açısından en zorlu Arap ülkesi haline geldiği belirtildi. Thomson Reuters Vakfı’nın 22 Arap ülkesinde yaptığı araştırmaya göre, kadınların en rahat yaşadığı ülke, bakanların yüzde 20’sinin kadın olduğu Komorlar. En iyiler sıralamasında, bu ülkenin ardından Umman, Kuveyt, Ürdün ve Katar yer aldı. En ‘kötü’ ilk beş ülkeyse şöyle:

MISIR: ‘Arap Baharı’yla başlayıp darbeyle devam eden istikrarsızlık, şiddet ve İslamcı grupların yükselişi, kadınları ‘en büyük kaybeden’ haline getirdi. Kadınlar Hüsnü Mübarek karşıtı devrimde merkezi rol oynadı ama hakları geriledi. Öyle ki, yüzde 99.3’ü tacize uğruyor, yüzde 91’i sünnete maruz bırakılıyor. Yazar Mona Eltahavi, “Mübarek’i sarayından çıkardık ama kafalarımızdan ve yatak odalarımızdan çıkaramadık. Kadınların da devrime ihtiyacı var” dedi.

IRAK: Kadın hakları, Saddam Hüseyin sonrası yaşanan istikrarsızlıkta geriledi. Hane içi şiddet artarken, okur-yazar oranı düştü. Kadınların yüzde 10’u dul kaldı.
SUUDİ ARABİSTAN: Kadınların araba kullanması, çalışması veya banka hesabı açtırması yasak. Ancak Kral Abdullah son dönemde daha fazla istihdam imkânı tanıdı; kamusal alanda görünürlüğü artırdı. 150 kişilik Şura Konseyi’ne 30 kadın atandı.
SURİYE: İç savaş nedeniyle cinsel şiddet arttı. Bir kadın hakları savunucusu, “Suriyeli kadın savaş silahı olarak kullanılıyor; iki tarafın da tecavüzüne uğruyor” dedi.

OLAĞANÜSTÜ HAL KALDIRILDI

Mısır’da 3 Temmuz’daki askeri darbenin ardından 14 Ağustos’ta ilan edilen olağanüstü hal, süresinin dolmasından iki gün önce kaldırıldı. İdare Mahkemesi, olağanüstü halle birlikte sokağa çıkma yasağının da dün yerel saatle 16.00 itibariyle kaldırılmasına hükmetti. Öte yandan, Kahire’deki Mansura Üniversitesi’nin önünde toplanan darbe karşıtı öğrencilerle polis arasında çatışma çıktı.