Temsilciler Meclisi iki hafta önce esrarı yasallaştıran bir tasarıyı onaylamıştı.

Bu tasarı Senato tarafından da onaylandı.

Jose Mujica hükümeti, hazırlanan yasanın, 'uyuşturucu tacirlerinin kâr kapısını kapatıp, uyuşturucu kullanan kişileri daha ağır maddelerden uzak tutacağını' savunuyor.

Yeni yasaya göre ülkede esrar satışını sadece devlet yapabilecek.

Yasa bu yetkiyi 'esrarın ve tüm yan ürünlerinin kontrolü, ithalat ve ihracat yetkileri, ekimi, yetiştirilmesi, hasadı, üretimi, saklanması, ticari olarak satılması ve dağıtımı devlete aittir' ifadeleriyle tanımlıyor.

Esrar satın almak isteyen kişilerin 18 yaşını geçmiş ve bir veri tabanına kayıt yaptırmış olması gerekiyor.

Bu kişiler özel ruhsata sahip eczanelerden her ay 40 gr marihuana satın alabilecek ya da evlerinde altı kök kenevir bitkisi yetiştirebilecekler.

Ülkede esrar fiyatının gramı 2,50 Amerikan dolarında sabitlenmiş.

Uruguay’daki yasayı esrarı yasallaştıran diğer ülkelerden farklı kılan, Uruguay’da esrar endüstrisinin tarımdan tüketime tamamıyla devlet kontrolüne girmesi.

Sabit fiyat sisteminin ise tüketicileri karaborsadan uzaklaştırması hedefleniyor.

Ayrıca, yasa kapsamındaki titiz kurallar ile esrar yetiştiricilerinin yaygın bir biçimde başvurduğu, esrarın saflığını bozarak içine yabancı madde karıştırmaların önüne geçilmesi planlanıyor.

Gabriel Garcia Marquez de savunuyor

Yüzyıllık Yalnızlık romanının Nobel ödüllü yazarı Gabriel Garcia Marquez de esrarın yasallaştırılmasını savunmuş kişilerden biri.

Verdiği demeçlerde esrarı yasaklamanın onu daha cazip kıldığını ve ülkesi Kolombiya’daki şiddetin ancak esrarı yasallaştırarak önlebileceğini ifade eden yazara göre, ülkesinde şiddetin sürmesine neden olan etkenler “dünyadaki en kârlı iki iş : uyuşturucu trafiği ve kanunsuz silah ticareti”

Kolombiya’da şahsi tüketim için 22 grama kadar esrar bulundurmak 1994′ten beri yasal, ancak satışı ve tarımı halen yasadışı.

Papa eleştirmişti

Latin Amerika'nın önde gelen bazı siyasetçileri ve toplumun etkili isimleri uzun süredir esrarın yasallaştırılması çağrısında bulunuyorlardı.

Ancak bir başka etkili isim Papa Francis, geçen hafta Brezilya'ya yaptığı ziyaret sırasında, uyuşturucuların yasallaştırılması için yapılan girişimleri eleştirmiş, "Para ve güç için her şeyi yapabilecek ölüm tacirleri var. Şiddeti teşvik eden, ölüm tohumları eken uyuşturucu trafiğiyle mücadele etmek için toplumların cesur adımlar atması gerekir" demişti.

Rio'da uyuşturucu bağımlılarının tedavi göreceği klinikte eski bağımlılar ve halen uyuşturucu kullanan kişilerle görüşen Papa, "Bugünlerde insanlar, özellikle de gençlerimiz, Tanrı'nın yerini alan ve sahte umut vadeden para, başarı, güç ve keyif tuzağına düşüyor. Bu sahte tanrılara karşı dikkatli olun" uyarısında bulunmuştu.