Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ekim ayında ihracatta yüzde 8.2 azalma; ithalatta yüzde 3.7 artış olduğuna dikkat çekerek, dünya ticaretindeki durgunluğun Türkiye’yi de etkilediğini vurguladı.

İhracatta yaşanan gerilemede 9 güne uzayan Kurban Bayramı tatilinin etkisi olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, bunun yanında genel küresel talep ile özellikle İran’a uygulanan ambargo nedeniyle altın ve demir-çelik ürünlerinde yaşanan kayıpların da etkili olduğunu belirtti. Çağlayan, “Kasım ve Aralık aylarında ihracatımız biraz daha ivme kazanabilir” dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada Ekim ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi. Ekim ayı ihracatının 12 milyar 105 milyon dolar, ithalatının 19 milyar 480 milyon dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 62.1 olduğunu belirten Çağlayan, ihracatta yüzde 8.2 azalma; ithalatta yüzde 3.7 artış olduğuna dikkat çekti.
Bu gerilemede 9 güne uzayan Kurban Bayramı tatilinin etkisi olduğunu dile getiren Çağlayan, Ekim ayında 17 işgünü çalışıldığını ifade etti. Çağlayan, bunun yanında gerilemede genel küresel talep ile özellikle İran’a uygulanan ambargo nedeniyle altın ve demir-çelik ürünlerinde yaşanan kayıpların da etkili olduğunun altını çizdi.

“KASIM VE ARALIK AYLARINDA İHRACATIMIZ BİRAZ DAHA İVME KAZANABİLİR” 

Ocak-Ekim döneminde ihracatın 124 milyar 539 milyon dolar, ithalatın 207 milyar 104 milyon dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranın ise yüzde 60.1 olduğuna dikkat çeken Bakan Çağlayan, Türkiye’nin 10 aylık ihracatında yüzde 1.2 gerileme olduğunu dile getirdi. Bakan Çağlayan şunları kaydetti:
”Uzun zamandır ifade ettiğim gibi 2013 dünyada dış ticaretin oldukça durgun gittiği bir yıl oldu. 10 aylık dış ticaret verisi açıklanmış bizden başka 20 ülke daha var. Bunlarda 10 aylık ortalama ihracat artışı yüzde 2.5. Biz de böyle bir ortamda ihracatımızı artırmaya çalışıyoruz. Tabii olarak dünyada talep artışının yavaşlaması ve İran’ın durumu bizim de ihracat artışımızı aşağı çekti. Ancak, Avrupa’da bizim adımıza olumlu gelişmeler görüyoruz. Dün açıklanan ekonomik güven endeksi Euro Bölgesi’nde ekonomik güvenin Ağustos 2011’den bu yana yani son 27 aydır en yüksek düzeyine çıktı. Bu iyileşme kendini Avrupa’nın ithalat artışında ve doğal olarak bizim Avrupa’ya ihracat artışımızda gösteriyor. AB’ye ihracat artışımız, AB’nin dünyadan ithalat artış hızından daha yüksek. Yani Avrupa ekonomisi toparlandıkça, bu bize gayet olumlu yansıyor. İlk 10 ayda AB’ye ihracat artışımız yüzde 5.9. Şartlar ne kadar zorlasa da; 2013 yılı sonu itibarıyla 2012’de gerçekleştirdiğimiz 152.5 milyar doların da üzerine çıkarak yeni bir rekor daha kırmayı istiyoruz. Kasım ve Aralık aylarında ihracatımız biraz daha ivme kazanabilir.”

"TÜRKİYE ARTIK DÜNYANIN HER NOKTASINA MAL SATAN BİR ÜLKE" 

Bakan Çağlayan, bugün itibarı ile Türkiye artık dünyanın her noktasına mal satan bir ülke olduğunu vurgulayarak, 2012 yılı sonu itibarıyla ihracat yapılamayan son 2 pazar olan Nauru ve Mikronezya'da da artık Türk ürünlerinin satıldığını kaydetti. İşadamlarının tesis edeceği bağlantılarla Nauru ve Mikronezya da dahil dünyanın tüm pazarlarındaki payı gün geçtikçe arttıracaklarını ifade eden Çağlayan, ihracatın yaklaşık dörtte üçünün gerçekleştirildiği Avrupa ve yakın çevresinde yaşanan ekonomik, siyasi ve sosyal krizlere rağmen 2009-2012 döneminde toplam 43.6 milyar dolar pazar çeşitlendirmesi kaynaklı ek ihracat yapıldığını bildirdi.
Bakan Çağlayan, altın ve değerli taşları kapsayan 71. Fasıl genelinde Ekim ayında 379 milyon dolar ihracat, 868 milyon dolar ithalatı yapıldığını vurguladı. İlk 10 ayda ihracatın 6.2 milyar dolara, ithalatın 13.8 milyar dolara ulaştığını belirten Çağlayan, “Doğal olarak bu ithalat artışı, dış ticaret açığımızı yukarı çekiyor. Geçen sene altın ticaretinde fazla veriyor iken bu sene ilk 10 ayda 7.5 milyar doları aşan bir açık verdik. Altın hariç tutulduğunda ihracatımızın yüzde 5.9 artış göstererek 118.3 milyar dolara ulaştığını görüyoruz” dedi.