İstanbul'a yapılacak olan ve ihale tarihi 3 Mayıs olarak belirlenen 7 milyar euroluk 3'üncü havalimanı projesine Teksas'tan talip var. Bir haftadır Türkiye'de temaslarda bulunan ABD Teksas Eyaleti Houston Belediye Başkanı Annise Parker, İstanbul'da projeye talip olduklarını söyledi.

Houston Uluslararası Havaalanını yapan, ADC &HAS şirketinin Ekvator ve Kostarika'daki havalimanlarını yeni bitirdiğini belirten Parker, "İstanbul çok büyük iş, rekabet çok fazla olacak ama bu işin nasıl yapılacağını iyi biliyoruz, sizin tabirinizle 'inşallah' 3 Mayıs'taki ihalede iddialıyız. İhaleye, şartname alan gruplardan biriyle ortak gireceğiz" dedi.

Ortadoğu'ya açılan kapısınız

Parker, TBMM KİT Komisyonu Başkanı Fahrettin Poyraz'la yaptıkları görüşmenin de çok faydalı geçtiğini söyledi. Houston'lu girişimcilerin Türkiye'deki özelleştirmelere ilgi duyduğunu belirterek, bu alandaki ihalelere de gireceklerini söyledi.

Türkiye'nin avukatlığını yapacağız

THY halen haftada 4 gün uçtuğu Houston seferlerini temmuzdan itibaren haftada 6 güne çıkaracak. Başkan Parker, direkt uçuşun ticaretteki bütün denklemi değiştireceğini belirterek, İstanbul'un Teksaslı girişimcilerin Ortadoğu'ya açılması için en önemli merkez olduğunu vurguladı.

ABD ile AB'nin serbest ticaret görüşmeleri Ankara'nın da gündeminde. Anlaşma olursa, Gümrük Birliği sebebiyle ABD malları Türkiye'ye gümrüksüz girecek ve Türkiye'nin ABD'ye verdiği dış ticaret fazlası artacak. Başbakan Erdoğan'ın Mayıs'taki ABD ziyaretinin gündem konularından biri de bu. Başkan Annise Parker, Türkiye ile ABD arasında serbest ticaret anlaşmasını desteklediklerini belirterek, "Washington nezdinde bu işin avukatlığını yapacağız" dedi.

Havaalanı ve limanlar belediyeye bağlı

Houston'da bulunan ve biri uzay araştırmaları için kullanılan 3 havaalanı ve ABD'nin en büyük ihraç ürünleri limanı konumundaki Houston Limanı, Houston Belediyesi'ne bağlı özel şirketler tarafından işletiliyor. İstanbul 3. Havalimanı ihalesine girecek ADC&HAS, 10 yıl önce kurulmuş ve anahtar teslim havalimanı yapan bir şirket. Teksas eyaletindeki toplam ticaretin yüzde 80'de Houston'da gerçekleşiyor. (bugün)