Türkiye bugün tarihi günlerinden birisine daha sahne oldu. İstanbul, İzmir gibi illerde hafta sonu prova yapan bölücü örgüt, final tiyatrosunu Diyarbakır'da sahneye koydu. Bölücü başı Apo'nun mesajının hem Kürtçe hem de Türkçe okunduğu Nevruz kutlaması Diyarbakır'da gerçekleştirildi.

Nevruz kutlamalarına katılanların güvenliklerini sağlamak amacıyla resmi yerine sivil polisler görevlendirilirken, miting alanında BDP ve PKK'nın yanı sıra KCK'nın bayrak ve flamaları, Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının yer aldığı bez ve pankartlar yer aldı. Nevruz alanında hiçbir Türk bayrağı olmadığı görüldü.

ALANDA LAZCA SÜRPRİZİ

Hayatını kaybeden Karadenizli sanatçı Kazım Koyuncu'nun kardeşi Niyazi Koyuncu, tarihi Diyarbakır Nevruz'unda sahne alarak, Lazca Şarkı söyledi.

Niyazi Koyuncu, ilk şarkısı ardından "Bugün barış ve kardeşliğin başladığı gün olsun diliyorum. Ben bir Laz'ım, aynı dili konuşmamıza gerek yok birbirimizi anlamamız için" dedi. Karadeniz müziği ile Rock'n'Roll müziği sentezleyerek kendi tarzını yaratan Laz müzisyen Kazım Koyuncu, 25 Haziran 2005 tarihinde, 33 yaşında akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetmişti.

DEVLETİN PARASIYLA PKK KUTLAMASI

Nevruz kutlaması için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine bağlı personellerce, sahne, protokol ve gazeteciler için oluşturulan platform önü boyandı. "Nevruz kutlu olsun" yazılı flamaların asıldığı alana, Nevruz ateşi için büyük bir meşale yerleştirildi. 5 bin kişinin görev yapacağı Nevruz kutlamalarına Türkiye dışından da katılım olacağı açıklandı.

TÜRKÇESİ'Nİ ÖNDER KÜRTÇE'SİNİ BULDAN OKUYACAK

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Apo'nun mesajının dün ellerine geçtiğini açıkladı. Mesaj Nevruz kutlamasında BDP milletvekillerinden Sırrı Süreyya Önder tarafından Türkçe ve Pervin Buldan tarafından Kürtçe okundu.

Teröristbaşı Abdullah Öcalan, geçen pazartesi günü İmralı'da BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile görüşmesinde Nevruz'da okunacak mesajının Kürt sorununun çözümünün askeri, siyasi ve tüm ayaklarına dair doyurucu bilgiler içereceğini belirtmişti.

Selahattin Demirtaş, İmralı'dan dönüşte yaptığı açıklamada Öcalan'ın konuya ilişkin şu notunu kamuoyuyla paylaşmıştı: "Mevcut çözüm süreci olumlu anlamda ilerleyerek devam ediyor. Hedefimiz tüm Türkiye'nin demokratikleşmesidir. Çabalarımız da bunun içindir. Bu amaca hizmet edecek çerçevede 21 Mart Nevruz kutlamasında bir çağrı yapmak üzere hazırlıklarımı sürdürüyorum. Hazırlayacağım bildiri tarihi nitelikte bir çağrı olacaktır. Bu çağrı çözümün askeri ve siyasi bütün ayaklarına dair doyurucu bilgiler içeriyor olacaktır. Silah meselesini de hızla ve zaman kaybetmeden, bir tek can dahi yitirilmeden çözmek istiyorum. Bütün bunların pratikleşmesi için yüce bir iradeyi temsil eden parlamentonun ve siyasi partilerin sunacağı desteği çok değerli buluyorum. Geri çekilmenin hızla gerçekleşmesi ve barışın kalıcı hale gelmesi için ümit ediyorum ki parlamento da aynı hızla üzerine düşen tarihi misyonun gereğini yapacaktır."