Ankara’da öldürülen, Çeçenistan Cumhuriyeti İçkerya Türkiye Fahri Konsolosu Medet Ünlü cinayetinden ilginç bağlantılar çıktı. Ünlü, Çeçenistan’a gönderilmek üzere toplanan 10 milyon doların kaybolması olayıyla ilgili 1997’de gözaltına alınmış ve hakkında soruşturma açılmıştı.

Gazeteport'un haberine göre; bu soruşturmada, Necmettin Erbakan’ın Balgat'taki evinde Çeçenler'le yapılacak yardımla ilgili, dönemin iki Bakanın da katıldığı bir toplantı yapıldığı ortaya çıkmıştı.  Çeçenler için örtülü ödenekten 2 milyon dolar daha verildiği iddiası, DGM kayıtlarına geçmişti. Üç yıl süren soruşturma daha sonra kapanmıştı.

RUS İSTİHBARATI VE GROZA

Polis, ‘’Kayıp milyon dolarlar’’ iddiasını da dikkate alırken, ikinci ihtimal olarak da Rus Askeri İstihbarat Servisi üzerinde duruluyor. 2 kişi olan saldırganlardan birinin gözcülük yapıp aracı kullandığı, diğerinin ise susturuculu silah ile cinayeti işlediği belirlendi.

Türkiye’de son 5 yıldır seri Çeçen cinayetleri işleniyor. Olaylarda  genellikle ‘’Groza’’ marka silah kullanılıyor. Namlu içinde sabit susturucusu bulunan silah, Rus Askeri İstihbarat Servisi GRU için üretildi. Silahın, 7.62 ve 9 milimetre kurşun atan modelleri bulunuyor. Bu silahın izine ilk olarak 13 Ocak 2009’da Viyana’da öldürülen Çeçen Ömer İsrailov cinayetinde rastlandı.

7 ÇEÇEN CİNAYETİ

Türkiye'de ise son 5 yılda 7 Çeçen öldürüldü. Gazhi Edilsultanov: 1999’daki Rus-Çeçen savaşına Albay rütbesi ile katıldı. 2004’te Türkiye’ye geldi. 6 Eylül 2008’de Başakşehir’de öldürüldü. İslam Canibekov ise, 9 Aralık 2008’de aracını park ettiği sırada susturuculu silahla vuruldu.

Ali Osaev de, Çeçen lider Doku Umarov’un Türkiye temsilcisiydi. 2009’da Zeytinburnu’nda, BMW marka araçtan açılan ateşle öldürüldü. 16 Eylül 2011’de ise Zeytinburnu’nda Musaevi Berk Khaeh, Lustan Altemirol ve Zavrbek Amriev'e, siyah renkli bir aracın içinden ateş açıldı. Bu olayda ölen üç Çeçen’in, Moskova Domodedova Havaalanında 37 kişinin hayatını kaybettiği, intihar saldırısıyla bağlantılı olduları öne sürülmüştü.