Bu durum Bankacılık Kanunu’na aykırı Güneydoğu’nun en büyük elektrik dağıtım şirketlerinden biri olan Dicle Elektrik Dağıtım ihalesini haziran ayında İş Kaya-Doğu Hattı Enerji Yatırım girişim grubu 387 milyon dolar ile kazandı. Grup daha sonra Dicle Enerji Yatırım AŞ’yi kurarak şirketi devraldı. Devralma işlemi 24 Temmuz’daki törenle tamamlandı. Özelleştirmeyi kazanan şirkete 4 banka kredi verdi. Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Halkbank ve Ziraat Bankası kredi veren bankalar arasında yer aldı. İşte tartışma bu noktada başladı. Çünkü özelleştirmeyi kazanan Dicle Enerji Yatırım’ın ortağı olan Eksim Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tivnikli, aynı zamanda gayrinakdi kredi aldığı Kuveyt Türk’ün de yönetim kurulu başkan yardımcısı.

Payı yüzde 30’un üzerinde

Bazı bankacılık uzmanlarına göre yapılan işlem Bankacılık Kanunu’na aykırı. Uzmanlara göre bir bankanın, yönetim kurulu üyesinin yüzde 25’inden fazlasına sahip olduğu şirketlere kredi vermesi kanuna aykırı. Bankacılık Kanunu’n 50. Maddesi, konuya ilişkin sınırlamaları düzenliyor.

Tivnikli’nin Dicle Enerji’deki hissesinin payı ise yüzde 30’un üzerinde yer alıyor. Oldukça karmaşık bir ortaklık yapısı bulunan şirketin 3 ana ortağı bulunuyor. Şirketin ortaklık yapısı şöyle:
“Doğu Hattı yüzde 40.8, İş Kaya yüzde 10.2, Kök Makine yüzde 49. Tivnikli’nin hem Doğu Hattı’nda hem de Kök Makine’de ortaklıkları bulunuyor. Ancak ortaklık yapısını tam olarak hesaplayabilmek için Doğu Hattı’nın karışık ortaklık yapısının da ortaya konması gerekiyor.

Telekom’un da yönetiminde

Doğu Hattı Enerji Yatırım’ın yüzde 100 sahibi İltek Enerji olarak görülüyor. İltek Enerji’nin 150 milyon liralık sermayesinin 104 milyon lirası Tivnikli’ye ait bulunuyor. Kısacası Tivnikli, İlter Enerji’nin yüzde 69’unun sahibi durumunda. Böylece dolaylı olarak çatı kuruluş olan Dicle Enerji Yatırım’ın yüzde 27’sinin ortağı Tivnikli olarak hesaplanıyor. Kök Makine’de de Sinpaş ile küçük otaklığı olan Tivnikli’nin çatı Dicle Yatırım’daki payı yüzde 30’u aşıyor. Bu da bankacılık kanuna göre yönetim kurulu üyesi olduğu Kuveyt Türk’ten kredi almasının kanuna aykırı olduğu anlamına geliyor.
Abdullah Tivnikli’nin Kuveyt Türk ile birlikte Türk Telekom’da da yönetim kurulu üyeliği bulunuyor.

4 bakan 2 bürokratlı devir teslim töreni

Dicle Elektrik Dağıtım’ın devir imza törenine Abdullah Tivnikli’ni yanı sıra 4 bakan ve 2 bürokrat katıldı. Törende soldan sağa şu isimler yer aldı: “Eksim Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tivnikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu.”
Projeye kredi veren bankaların logolarının yer aldığı çek Dicle Elektrik Dağıtım’ın devir töreninde toplu fotoğrafa da yansımıştı.