Ankara Başsavcısı Kuriş’in tenzili rütbe ile Antalya Başsavcılığı’na atanmasının perde arkasında, Erdoğan ve MİT Müsteşarı Fidan hakkında Ankara’da yürütülen gizli bir ‘Oslo soruşturması’nın olduğu iddia edildi.

Gazeteport'un haberine göre; Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş’in tenzili rütbe ile Antalya Başsavcılığı’na atanmasının perde arkasında Başbakan Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında Ankara’da yürütülen gizli bir “Oslo soruşturması”nın neden olduğu iddia edildi. PKK ile MİT’in Oslo’da yaptığı görüşmelere ilişkin soruşturmanın İstanbul’dan bağımsız olarak yürütüldüğü öğrenildi. Bu soruşturma, yeni kurulan TMK’nin başına başsavcıvekili Murat Esen’in atanmasıyla ortaya çıktı. Esen, hemen soruşturmada takipsizlik kararı verdi.

HSYK, 30 Mayıs günü 1923 hâkim ve savcıyı kapsayan bir kararname yayımlamıştı. Kararnamede, en dikkat çeken atama, 2010’da Ankara Başsavcılığı’na getirilen İbrahim Ethem Kuriş’in sürpriz bir şekilde Antalya Başsavcılığı’na atanması olmuştu. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre; bu tenzili rütbe olarak yorumlanmış, ancak atamanın gerekçesi anlaşılamamıştı. Hatta Başsavcı Kuriş, HSYK’ye 10 kişilik bir liste vererek, bu savcıların yerlerinin değiştirilmesini istemişti. Kurul ise beklenmedik şekilde listeyi değil, Kuriş’in yerini değiştirmişti.

Yapılan araştırmalarda Hüseyin Görüşen’in makamında bulunan özel kasada Oslo soruşturmasının dosyası çıktı. Dosyada Başbakan Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın isimleri “şüpheli” olarak yer aldı.

FİDAN'A SUÇLAMA: KCK'YI KURMAK VE YÖNETMEK

Odatv'nin edindiği bilgilere göre Kuriş'in hazırladığı soruşturma dosyasında Başbakan Erdoğan, MİT Müstaşarı Hakan Fidan, Eski İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 40 kişi var. Kuriş'in söz konusu isimlere yaptığı suçlama ise şok edici: "KCK'yı Kurmak ve Yönetmek".

Odatv'nin edindiği bilgilere göre Savcı Kuriş, Oslo müzakereleri ve bazı başka belgelere dayanarak PKK'dan KCK'ya geçiş sürecinin bir uzlaşmayla oluşturulduğunu düşünüyor. Bu nedenle KCK'nın kuruluşundan ötürü söz konusu isimler hakkında soruşturma başlattı. Kuriş bir iddianame taslağı dahi hazırladı.

O taslaktan Erdoğan'ın ve MİT'in haberi oldu. Kuriş bu sayede dosyadan alınarak el çektirildi. Şu iki önemli bilgiyi de not ederek bitirelim.

Bir, o taslak Erdoğan ve MİT dışında Ankara'da başka isimlerin eline de ulaştı. İki, Erdoğan ve MİT bu soruşturmanın sorumlusu olarak cemaati görüyor. İstanbul'daki kavgadan sonra bu ikinci hamle. Erdoğan ve MİT sadece soruşturmadan değil sızdırmadan ötürü de cemaate kızgın.