Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün; TÜİK Başkanlığı döneminde kurumun personeline mesai saatleri içinde Gölbaşı’ndaki villasının özel işlerini yaptırmaktan 8 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Prof. Dr. Ömer Demir’i Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörlüğü’ne atadığı ortaya çıktı. Mahkemede ifade veren 15 TÜİK personeli, Demir’in bahçesi için kurumda su deposu kaidesi yaptıklarını ve bunu mesai saatleri içinde Gölbaşı’na götürdüklerini kaydetti. Demir’in ise avukatı aracılığıyla mahkemeye başvururak, oluşan kamu zararını ödemeye hazır olduğunu bildirdiği öğrenildi.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Alican Uludağ'ın haberine göre, Ankara 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görevi kötüye kullanmak ve Taşıt Yasası’na muhalefetten yargılanan eski TÜİK Başkanı Ömer Demir ile TÜİK Destek Hizmetleri Daire Başkanı Erdoğan Akan’a ödül gibi görevler verildiği anlaşıldı.

TÜİK’ten sonra bir süre YÖK Başkanvekilliği yapan Prof. Dr. Ömer Demir’in görev süresi dolmuştu. Ancak Gül, Demir’i yeni kurulan Ankara Sosyal Bilimler Ünüversitesi Rektörlüğü’ne atadı. Erdoğan Akan ise Kamu Hastaneleri Kurumu Ankara 1. Bölge Mali Hizmetler Daire Başkanlığı’na getirildi.

Üç sanığın yargılanmasına önceki gün devam edildi. Duruşmaya yolsuzluğu ortaya çıkaran TÜİK çalışanı Bayram Yüksel, avukatı Murat Gezek ile sanıklar Erdoğan Akan, Fethi Yüksel katıldı. Ömer Demir duruşmada yer almazken, kendisini Başbakan Tayyip Erdoğan’ın avukatlarından Ali Özkaya savundu.

Ömer Demir’in bahçesi için TÜİK’e ait atölyede kaide yapıldığını belirten Ahmet Bayram, bunun daha sonra araziye götürüldüğünü anlattı. Bahçeye üç kez gittiğini söyleyen Levent Yanar, “Birincisinde ölçü almak, ikincisinde atölyede yapılan kaide ve kalıbı götürmek, üçüncüsünde ise betonu sulamak için gittik” dedi.

İlhami Doğan, Fethi Yüksel’in talimatıyla Gölbaşı’ndaki inşaata mesai saatleri içinde bir kez gittiğini ve orada birkaç demir boyadığını kaydetti. Adem Güdücü, bahçeye beton atma işinde çalışmak için bir kez gittiğini söylerken, kürek, mala ve keser gibi malzemeleri de kurumdan aldıklarını ifade etti.

Mahkeme duruşmanın sonunda dosyayla ilgili bilirkişi atanmasına karar verdi.