KONUŞMADAN SATIRBAŞLARI:

DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ HAKKINDA

3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle şu hususu vurgulamak istiyorum. Her insan farklı yaratılmıştır. Parmak izi yüzüyle tavrı düşüncesiyle diğerinden farklıdır. Her insan her can allah tarafından yaratılmış onun takdiriyle vücut bulmuştur.
Standart insan tanımı asla yapılamaz. İnsanları hangi kritere göre olursa olsun, tasnife tabii tutmak en başta yaradana saygısızlıktır. Kadın-erkek arasındaki ayrımcılık dini değerlere de tamamen aykırıdır.
İnsanlara derilerinin renginden, dillerinden, ekonomik durumdan dolayı farklı nazarla bakmak ne kadar faşizm ise, insanlara bir takım engeller nedeniyle farklı bakmak da o kadar faşizimdir, ırkçılıktır. Normal yada anormal insan yoktur. İnsan vardır, can vardır.

“Yaradılanı severim, yaradandan ötürü” Bir başka öğüdünde Yunus şunu söylüyor: “Cümle yaradılmışa bir göz ile bakmayan, halka müderris olsa hakikatte asidir” İşte bu anlayış bizim insan nazarımızı insana bakış çerçevemizi çizen anlayıştır. Her alanda ihmalleri ortadan kaldırırken, normalleştirirken, engelli kardeşlerimiz içinde daha yaşanabilir şehirler sokaklar inşa etmenin mücadelesi içinde olduk.
2005 yılında ilk engelli kanununu biz çıkarttık. Engelliler için yapılacak düzenlemeleri anayasa hükmüne biz bağladık. 2013’te yasa ve mevzuattaki engelli kardeşlerimizi rahatsız eden ifadeleri çıkarttık. Özel eğitim kurumlarında, sınıflarda, engelli öğrenci sayısı buraları özellikle söylüyorum. Birilerinin bu işlerde nasıl istismar yaptığını ortaya koymamız lazım. Bugüne kadar gelen iktidarların istismarları ortadadır.
Özel eğitim kurumlarında, kaynaştırma sınıflarında engelli öğrenci sayısı 2002 yılında 53 bin kişi. Şu anda bu sayı 231 bin kişiye ulaştı. Engelli kardeşlerimizi okullara ücretsiz taşımaya başladık. Şu anda 46 bin kişiyi taşıyoruz. İstihdam noktasında adımlar attık. 2002’de devlette, engelli 5 bin 777 kişi çalışıyordu. Şu anda 32 bine çıktık.

2002’de bir engelli kardeşimiz 24 lira. Yanlış duymadınız ayda 24 lira maaş alıyordu. Şu anda engellilik durumuna göre 564-725 lira arasında ödeme yapıyoruz.
Engelli kardeşlerimizin bazılarının bakımının sabır istediğini biliyoruz. Bunun için evde bakım aylığı uygulaması başlattık. Ailelere 403 lira ödemeye başladık. Şu anda 703 lira ödüyoruz. 11 yıl önce 30 engelliye bir bakım elemanı düşüyordu, 6 engelliye bir bakım elemanı hizmet veriyor.
İnşallah daha da fazlasını yapmaya devam edeceğiz. Her türlü ayrımcılığı engeli ortadan kaldıracağız. Şu anda AK Parti genel merkez binası, engelli kardeşlerimiz için yeniden düzenlendi. Kamuda bu düzenlemeleri daha yoğun yapacağız. Özellikle belediye başkanlarımızın, şehirleri engelsiz hale getirmeleri en büyük arzumuz.
Her türlü ayrımcılığı inşallah kaldıracağız. Yeter ki gönüller engelli olmasın. Bir kez daha 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün hayırlara vesile olmasını diliyorum.

"ŞİMDİYE KADAR 32 ADAYIMIZI AÇIKLADIK"

Cuma günü Kırklareli, cumartesi Tekirdağ, Pazar günü de Edirne’de olmak üzere üç gün Trakyamızı dolaşacağız. Vatandaşlarımızla buluşacağız. Bu arada yerel seçim adaylarımızı da açıklamaya başladık. Geçen hafta grup toplantımızda burada 10 şehrimizin adaylarını tanıtmıştık. Cuma günü 21 adayımızı açıkladık. Muğla’da teşkilatımızla yaptığımız toplantıda adayımızı tanıttık. Şu ana kadar 32 şehrimizin aday tanıtımlarını yapmış olduk.

'15 ŞEHRİ AÇIKLIYORUZ'

Bugün 15 şehrimizin daha adaylarını burada ilan ediyoruz. Böylece aday sayısı 47’ye ulaşıyor. Perşembe günü de İstanbul’da toplantı gerçekleştirip adaylarımızı açıklayacağız. Kasım ayı itibariyle artık 11 yılımızı doldurduk, 12’nci yıldan gün almaya başladık. Hamd olsun Türkiye’ye iz bırakacak eserler ortaya koyduk.

11 yıl boyunca daha ilk günden bugüne kadar milli iradenin güç kazanması için, sadece güç kazanması değil, milli iradenin tam anlamıyla hakim olması için en yoğun mücadeleyi verdik. Çok büyük projeler inşa edebilirsiniz, okullar hastaneler yollar kurabilirsiniz. Ekonomiyi büyütebilirsiniz. Ancak bundan daha önemli olan, bu inşa ve imar sürecini devamlı kılmak yani sarsılmaz bir istikrarı ülkenize kazandırmaktır.

Biz hepimiz faniyiz, ancak bu ülke insanlık var oldukça var olacak. Eğer biz göçtüğümüzde arkamızdaki eserlerde göçüp gidiyorsa bu sağlam bir zemin inşa edilmemiş demektir. İşte biz bir yandan Türkiye’ye büyük eserler bırakırken, bir yandan da kalıcı olması için sağlam bir zeminde inşa etmenin mücadelesini verdik.

Erdoğan grup toplantısının sonunda 15 yeni adayı açıkladı.

İŞTE ADAYLAR;

ARDAHAN: Faruk Köksoy IĞDIR: Mustafa Buluş ERZİNCAN: Cemalettin Başsoy BİNGÖL: Yücel Barakazi HAKKARİ: Osman Kızılban RİZE: Prof. Dr. Reşat Kasap BİTLİS: Fehmi Alaydın BATMAN: Mehmet Emin Ekmen AĞRI: Hasan Arslan ERZURUM: Mehmet Sekmen

BÜYÜKŞEHİR ADAYLARI:


VAN: Osman Nuri Gülaçar SAMSUN: Yusuf Ziya Yılmaz HATAY: Adalet Bakanı Sadullah Ergin DİYARBAKIR: Mehmet Galip Ensarioğlu ŞANLIURFA: Celalettin Güvenç