Erdoğan'ın ODTÜ'de protesto edilmesinin ardından, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ni "Başbakanımıza bu nevi muamelenin reva görülmesini  doğru bulmadığımızı Türkiye Kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz" diyerek kınayan Bingöl Üniversitesi, "aile üniversitesi" olmasının yanı sıra sitesindeki İngilizce hatalarıyla da gündemden düşmüyor.

SLOGANI BİLE YANLIŞ ÇEVRİLMİŞ

Bingöl Üniversitesi'nin resmi web sitesindeki İngilizce içerik, İngilizce bilenler tarafından bir türlü anlaşılamıyor. Siteye İngilizce dil seçeneğini seçerek giren kişiler, bir türlü ne demek istendiğini anlayamıyor. Öyle ki web sitesinde okulun sloganı bile yanlış çevrilmiş.



Bingöl Üniversitesi'nin resmi sitesini Türkçe olarak açtığınızda karşınıza gelen “Bilim ve Kültür Güneşi” sloganı, İngilizce seçeneğinde, “Science & Culture of the sun” yani “Güneşin bilim ve kültürü” şeklinde yer alıyor. Okulun rektörü olan ve ODTÜ'yü kınama bildirisinde imzası bulunan Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş hakkındaki, “1981 yılında girdiği ÖSYS sonucu Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümünü kazandı” cümlesi İngilizceye “Fırat University in 1981 as a result of the entry into OSYS Department of Biology, Faculty of Arts and Sciences won”.şeklinde çevrilmiş. Bu çeviri tekrar Türkçe'ye çevrildiğinde ise karşımıza Fırat Üniversitesi 1981 yılında, ÖSYS'nin içine giriş sonucunda Biyoloji Bölümü Fen Edebiyat Fakültesi kazandı" cümlesi çıkıyor.

Siteye giren öğrencilerin yanı sıra sosyal medya kullanıcıları da hataları dile getirirken, "Acaba arama motoru Google'ın çeviri programı Translate ile mi çeviri yapılmış?" diye soruyor. Sitenin genelinde ve duyurularda da İngilizce hatalarından dolayı ne yazıldığı anlaşılmazken, sitedeki tek doğru cümlenin Rektör Baydaş için kurulan "evli ve 4 çocuk sahibi" olduğu görülüyor.

BAYDAŞ ÜNİVERSİTESİ

İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünün yanı sıra Yaşayan Diller Enstitüsü'ne de sahip olan Bingöl Üniversitesi'nin bir 'aile üniversitesi' olduğu gözlerden kaçmıyor. 2007 yılında açılan Bingöl Üniversitesi’nin birçok çalışanın soyadının Baydaş olması dikkat çekiyor.



Rektör Gıyasettin Baydaş’ın oğlu ve kızı başta olmak üzere Burhanettin Baydaş, Abdulvahap Baydaş, Mahmut Baydaş, Zeynep Baydaş Tuzcu ve Fatma Baydaş Caf isimli 5 akrabasının soyadının Baydaş olduğu görülürken, üniversite bünyesinde toplam 6 tane Baydaş bulunuyor.

İNGİLİZCE DİL SEÇENEĞİNİ KALDIRDILAR

Bingöl Üniversitesi'nin sitesindeki İngilizce katliamı sosyal medyada dalga konusu olduktan sonra internet sitesinde bulunan dil seçenekleri kaldırıldı.



Sitede daha önce sağ üst kısımda bayrak logolarıyla dil seçimi yapılabiliyordu.