Türk Akreditasyon Kurumu'nun (Türkak) ev sahipliğini yaptığı 'Uluslararası Helal Akreditasyon Forumu (IHAF 2013)' İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde başladı. Başta Avrupa Birliği(AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış olmak üzere iki gün sürecek olan foruma 60 ülkeden bin 200 davetli katıldı. Forumun açılış konuşmasını yapan Bağış, "Helal Schengen" istedi.

HELAL SCHENGEN VAKTİ GELDİ

Helal ürün ve belgelendirme konusunda 1,2 trilyon dolar olan pazarın, harici ürünlerle birlikte 3 trilyon dolarlık bir pazar olacağını kaydeden Bağış, “Helal ürünlerin denetim altında dolaşabilecekleri serbestçe bir 'Helal Şengen' veya Helalgen' ağı oluşturmanın vakti geldi de geçiyor” ifadelerini kullandı.

HELALLE HARAM FARKI BİLİNMELİ

Forum ile birlikte, helal yaşam için tek standart, tek sertifika ve tanınmış akreditasyon ile kesintisiz ticaret hedefine giden yolun ilk adımlarını atmak istediklerinin altını çizen Bağış, "Bu forum helal akreditasyonla özellikle İslam ülkeleri arasında ticareti kolaylaştıracak mekanizmaların hayata geçirilmesi bakımından da bir milat olacaktır. Bizim inancımıza göre helal lokma toprağa atılmış bir tohum gibidir; meyvesi güzel fikir, kardeşlik ve hoşgörüdür. Haram lokma ise afyon gibidir; insanı kine, husumete ve isyana sürükler. Helal kesim, üretim ve denetim konularında cehalet bugün İslam aleminin kanayan yaralarından birisidir. Helal - haram dengesi davranışlarımızdan iş yapma kapasitemize kadar hayatımın her alanını etkiliyor. Unutmamalıyız ki, helal ile haram arasındaki farkın bilinmesi sadece bizim adımıza değil, gelecek nesillerin selameti adına da çok ama çok önemlidir" diye konuştu.