Taksim’e Topçu Kışlası’nın yapılması öngörülen proje Koruma Kurulu tarafından reddedildi. Koruma Kurulu’nun bugün açıkladığı kararda projenin bölge için uygun olmadığı belirtilerek yeni projenin hazırlanması gerektiği ifade edildi.

Taksim Gezi Parkı’nın yağmalanarak Topçu Kışlası’nın yeniden inşa edilmesiyle ilgili AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü proje hakkında Koruma Kurulu’ndan ret kararı çıktı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İstanbul 2 No.lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu proje hakkında bugün açıkladığı kararında projenin uygun olmadığını belirtti. Kurul, yeni bir projenin değerlendirilebileceğine karar verdi.



İstanbul 2 no.lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun açıkladığı karar şu şekilde:

“Yapının özgün mimarisini oluşturan iç mekan kurgusu, süsleme özellikleri ve elemanları, yapının yapım dönemleri, yapılan müdahaleler ve önceki dönemlere ait izlerle ilgili bilgi ve belgelerin bulunmadığı anlaşılmıştır, bu aşamalar incelendiğinde ve kent tarihi açısından değerlendirildiğinde alana ilişkin kurulumuza sunulan restitüsyon projesinin uygun olmadığına;

Gezi Parkı’nı dikkate alacak şekilde Cumhuriyet Caddesi’ne cepheli kesiminde meydan ve çevresiyle işlevsel olarak uyum sağlayan alternatif tasarım önerilerinin hazırlanarak Taksim Gezi Parkı ve Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesiyle bütüncül olarak ele alınan kentsel tasarım projesinin birlikte kurulumuza iletilmesi halinde konunun değerlendirilebileceğine karar verildi.”



Taksim Topçu Kışlası projesi nedir?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına projeyi hazırlayan mimar Halil Onur’un hazırladığı tasarıya göre, tarihi kışlanın yeni halinin yapılması öngörüldü.

Kışlanın ortasında buz pistinin de yapılması hedeflenen projeyle Gezi Parkı tamamen ortadan kaldırılıyor. Kışlanın içerisinde kafeterya, kitapçı, sanat galerisi ve sergi alanı da yapılması hedefleniyordu. Ancak bu projeye Koruma Kurulu’nun kararı beklenmeden Gezi Parkı’nın ağaçları kesilmiş, parkta bulunan 15 yıllık çay bahçeleri kapatılmıştı.

Taksim Dayanışması ise projenin durdurulması için Aralık ayında 50 bine yakın imza toplayarak Koruma Kurulu’na teslim etmişti.