Cengiz Aldemir/Sozcu.com.tr

"Vicdanımız rahat değil"

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, verilen karar ile ilgili olarak, " Hukukun temel ilkelerine bağlı kalmaksızın yargılama süreci yapıldı. Bu insanın içini sızlatıyor. Verilen cezalar adil değil İspatlanamayan terör örgütü üyeliğinden çok ağır cezalar verildi. Vicdanlara vehukuka aykırı verildi kararlar. Yargılama sürecinde hukukun temel ilkelerine uyulmamıştı. Kararda da aynı hukuksuzluk gözlendi.Vicdanımız rahat değil" değerlendirmesi yaptı.

 "Bu karar milletten dönecektir"

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, "Yüzde 90 oranında savcılık mütelasına iştirak edilmiş. Hiç birisinde silah yok. Danıştay saldırısı nedeniyle insanlara müebbet hapis verildi. Haberal'ın uzaktan yakından tanımadığı  insanlarla, katıldığı konferanslardan dolayı ceza verildi.
Adalet hukuku, kanun yok. Siyasi bir dava, siyasi getirdiler siyasi götürdüler. 5 yıldır süregelmekte olan dava sonuçladı. 62 mv ile karar duruymasını izledik: karar CHP açısından sürpriz olmad. 5 yıl önce verilmiş olan bir karar kamuoyuna tevdi edilmiştir.

Bu kararla Silivri mahkemelerinden hak hukuk demokrasi ayaklar aytına alındı. Evrensel hukukun temel ilkeleri bu kararla bir kez daha ayaklar altına alındı. 12 eylül işkencelerinin yerini savcılık iddianameleri ve mahkeme kararı aldı. Bir araya gelmesi mümkün olmayan bir sürü insan yan yana getirildi.AKP karşısında fikir ifade etmekte olan kişiler bir araya getirildi. Bu örgütün lideri kimdir hala belli değil. Herhalde bu tarihte bir ilktir. Örgüt yaratılıyor ama lideri yok. Bu insanların rehine alınması kararıdır. AKP Karşıtı muhalifler rehine alınmıştır. Bu karar milletten dönecektir. Bu sivil dikta mutlaka yıkılacaktır.Umutsuz olmaya gerek yok.  Karar tarihin çöp sepetine atılacaktır. TC Genelkurmay başkanı hükümeti devirmek ve terör örgütü üyesi olmak suçlamasıyla burada mahkum ediliyor. Başbakanın itimat ettiği bir kişi hükümeti devirme iddiaslya yargılanıyor. Başbakanın samimiyeti ortaya çıkmıştır. Kefilim dediği genelkurmay başkanını yargı müebbet hapse mahkum etmiştir. TC ordusunu hedefe koyuyor yargılıyorsunuz demektir." diye konuştu.

"Acıya kurşun işlemez savcısını başbakan tanığının Şemdin Sakık"

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ise Silivride içeride ve dışarıda yapılanların kabul edilecek gibi olmadığını ifade ederek, " Acıya kurşun işlemez savcısını başbakan tanığının Şemdin Sakık, jandarmasının İstanbul valisi olduğu bir mahkemeden başka bir şey beklenmez zaten. Onlar Öcal'ın pazarlık payıdır, TC'de Öcalan'ı serbest bırakmak için müebbet 3040 yıl cezalar verilmiştir. Bu mahkemede adalet hukuk yoktur. İnsanlık da yoktur. İnsanların anayasal hakkı olan seyahat hakkı yok. Türkiye'nin her yeri sıkıyönetimdir. Salona girerken ayakkabılarımızı çıkarın dedi. Biz çıkarmadık. 40 yıl ceza veriyorsunuz  dalga geçer gibi kararları hızlı hızlı okudular. Ses düzeni kuramayan bir mahkeme adaleti hiç kuramaz, Hikmetyar'ın önünde diz çökenler, beyzbol sapasıyla hizaya getirilenler  yargıyı da hizaya getirmiştir" diyerek tepki gösterdi.

"Yasama yürütme yargı yerine bürokrasi oligarşi teokrasi vardır"

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay mahkeme kararını, "Kararların kamu vicdanında kabul görmesi mümkün değildir. Burada darbe yalanıyla hukuk  talanı yapılmıştır. Yasama yürütme yargı yerine bürokrasi oligarşi teokrasi vardır. Bir yerde mahkemenin olması orada adaletin olduğu anlamına gelmez.  Bu kara çok kısa bir sürede dönecektir.Demokrasi adına demokrasi katliamıdır" şeklinde konuştu.

"Nemrut Mustafa Divanı'ndan daha büyük işbirliği içinde bir tezgahı yaşıyoruz"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'da, " CHP Genel Başkan Yardımcısı  Burada bir hüküm verilmemiştir. Burada yapılan doğrudan bir mahkeme darbesidir. Küresel güçler ve okyanus ötesinde kurgulanan bir tezgaha yargı organları da dahil olmuştur. Darbeyi yargılıyoruz yalanıyla darbe yapılmıştır. Silivri mahkemeleri bu darbenin doğrudan aktörü olmuştur. Nemrut Mustafa Divanı'ndan daha büyük işbirliği içinde bir tezgahı yaşıyoruz. Silivri mahkemeleri Uluslararası tezgahın aktörü olarak karar veriyor. TC düşmanı olan PKK lideri ile hükümetin başı pazarlık halindedir. Biz CHP olarak bu darbeye teslim olmayacağız" dedi.

CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan'da  veriler kararları çok tartışılacak bir karar olarak değerlendirdi.