Gözaltında verdiği ifadelerle Ergenekon davasının kritik ismi haline gelen Tuncay Güney, Ergenekon davasının global bir operasyon olduğunu belirterek Türkiye’nin başkanlık sistemine geçişi için aşama olduğunu söyledi. Güney, Ergenekon davası nedeniyle uzun süredir “terör örgütü üyesi” olduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal gibi isimlerin de aralarında bulunduğu birçok tutuklunun, uzun tutukluluk sürelerine ilişkin olarak da, “Ben 10 yıl yatacaklar dedim. 5’i gitti, 5’i kaldı” diye konuştu.

Ulusal Kanal’da canlı yayınına Kanada’dan telefonla bağlanan Güney, Ergenekon davasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Şimdiye kadar işkence görmesinin kimse tarafından gündeme getirilmediğini söyleyen Güney, AKP hükümetine yakın basınyayın organları tarafından Ergenekon kampanyasının başlatıldığını söyledi.

Türkiye’de rejim değişikliğine gidilmek istendiğini ve bunun altyapısının da Ergenekon davasıyla hazırlanmaya çalışıldığını belirten Güney, “Ergenekon operasyonu durduruldu. Zekeriya Beyaz gözaltına alındıktan sonra durduruldu. Daha büyük bir operasyona geçilecekti. Basın ayağına geçilecekti” dedi. Başkanlık sistemi tartışmalarına da değinen Güney, “Ergenekon Türkiye’de Arap Baharı’dır. Sistem yumuşak bir geçiş yapıyor” dedi.