Türkiye Cumhuriyeti'nin "ilişkilerin geliştirilmesine katkıları" nedeniyle yabancılara verdiği en büyük üç nişanı olan Devlet Nişanı, Cumhuriyet Nişanı ve Liyakat Nişanı'nda bugün yapılan değişiklikle Atatürk silueti ve T.C. ibarelerinin çıkartılması tepki çekti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Bu nişan değişikliklerinin; daha önce Ziraat Bankası'nın tabelalarından T.C. ibarelerinin çıkarılmasının yanı sıra Balıkesir, Denizli ve Bursa valiliklerindeki T.C. ibarelerinin kaldırılması ile ilgisi var mıdır? Üzerine Atatürk resmi basılı Türk Bayraklarını da eleştirmeniz karşısında, kamu bürokrasisine yönelik bu tür T.C. ibarelerinin zaman içerisinde yazışmalardan kaldırılması ve Atatürk siluetlerine yer verilmemesi yönünde talimat mı verdiniz? Bu yönde talimatınız varsa gerekçesi nedir?" diye sordu. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi sundu. "Bakanlar Kurulu'nda 28.10.2013 tarihinde kararlaştırdığınız ve Cumhurbaşkanı onayının ardından, "Devlet Madalya ve Nişanları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi" denilen önergede şu ifadelere yer verildi: T.C. ibaresi ve Atatürk silueti kaldırıldı "Türkiye Cumhuriyeti'nin "ilişkilerin geliştirilmesine katkıları" nedeniyle yabancılara verdiği en büyük üç nişanının (Devlet Nişanı, Cumhuriyet Nişanı ve Liyakat Nişanı) şekillerini bugün değiştirdiniz. Yapılan değişiklikle eski nişanlarda yer alan Atatürk silueti ve T.C. yazısını yeni nişanlardan kaldırdınız." Ziraat Bankası, valilikler ve madalyalar Önergede yer alan sorular da şöyle:

Her üç nişanda da yapılan değişikliklerin gerekçesi nedir? Bu değişiklik talebi kimden gelmiştir?

Bu nişan değişikliklerinin; daha önce Ziraat Bankası'nın tabelalarından T.C. ibarelerinin çıkarılmasının yanı sıra Balıkesir, Denizli ve Bursa valiliklerindeki T.C. ibarelerinin kaldırılması ile ilgisi var mıdır? Atatürk siluetini kaldırın talimatı mı var?

Üzerine Atatürk resmi basılı Türk Bayraklarını da eleştirmeniz karşısında, kamu bürokrasisine yönelik bu tür T.C. ibarelerinin zaman içerisinde yazışmalardan kaldırılması ve Atatürk siluetlerine yer verilmemesi yönünde talimat mı verdiniz? Bu yönde talimatınız varsa gerekçesi nedir?

Cumhuriyet Nişanı'nın üzerinde yer alan "T.C" kısaltmasını niçin kaldırdınız? Cumhuriyet Nişanı'nın arka bölümünde yer alan "T.C. Cumhuriyet Nişanı" yazısına yeni yönetmelikte niçin yer vermediniz?

Devlet Nişanı'nın ön yüzünde yer alan Atatürk siluetinin yeni nişanda da olmamasının gerekçesi nedir? Bu nişanın arka yüzünde yer alan "T.C. Devlet Nişanı" ibaresini neden kaldırdınız?

Liyakat Nişanı'nın arkasında bulunan "T.C. Liyakat Nişanı" ibaresine yeni nişanda neden yer verilmedi?