AKP Kayseri İl Başkanı Ömer Dengiz'in, Güneşli Beldesi'nde köy sakinlerinin "Tarım Meslek Lisesi" yapımı için devlete bağış yaptığı 1 milyon 50 bin metrekarelik araziyi devraldığı ortaya çıktı.

Söz konusu arazinin 2008 yılında Günta Tarım ve Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi adına ortaklar Selim Merter Temtek, Mahmut Cıngıllıoğlu, Celal Hasnalçacı, Nuh Mehmet Akkaş, Hüseyin Mermerkaya, Şaban Çopuroğlu tarafından kiralandığı öğrenildi.



Devletten kiralanan bu arazi ve dolayısıyla şirket, kısa süre sonra el değiştirerek AKP Kayseri İl Başkanı Ömer Dengiz ile Selim Merter Temtek'e devredildi. Yani halkın okul yapılması için bağışladığı bu arazi yapılan devir işlemlerinin ardından AKP Kayseri İl Başkanı Ömer Dengiz'in kullanımına açıldı.

Söz konusu şirkete ait hisse devri ise 18 Aralık 2008'de yayımlanan Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nin 7 bin 209'uncu sayısının 173'üncü sayfasında yer buldu.

Diğer yandan AKP İl Başkanı Deniz ise devraldığı şirket ve dolayısıyla şirket adına kayıtlı bu arazide tarım ve hayvancılık işleriyle uğraşmaya başladı. Dengiz'in o bölgede yüzlerce dönüm araziyi ekip biçtiği, yaklaşık 750 baş da büyük baş hayvan beslediği belirlendi.



"BİZ MALIMIZIN İADESİNİ İSTİYORUZ"

Şu an AKP İl Başkanı Ömer Dengiz'in kullanımına sunulan söz konusu araziye babası Mehmet Çilsal'ın 1962 yılında 40 bin dönüm bağış yaptığını belirten oğul Faik Çilsal, isyan etti. "Bizim okul için bağışladığımız arazilerimiz neden tüccara peşkeş çekiliyor. Biz malımızın iadesini istiyoruz" şeklinde ifadeler kullanan Çilsal, şöyle konuştu:

"Benim babam Mehmet Çilsal, 1962'de o okul için 40 bin dönüm arazi bağışladı. Biz o dönemler köyümüze okul yapılsın, köyümüz kalsın diye bu arazimizi bağışladık. Halk okusun yetişsin diye bağış yaptık. O proje Tarım Meslek Lisesi olarak başladı. Köylü ikna oldu yaklaşık 78-80 kişi o okula arsa bağışladı. Şimdi aldığım istihbarata göre 5 kişi orayı 35 bin TL'ye almışlar. Şimdi 3-4 ortağı çıkarmışlar 1-2 kişiye kalmış orası. Ekip dikiyorlar hayvan besleyip satıyorlar. Yani orası okul olmaktan çıkmış bir ticaret hane olmuş. Biz o araziyi okul için hayrımıza bağışladık. Bizim bağışladığımız bu arazi okul amacıyla kullanılmadığı için bizim bağışladığımız arazisi geri versinler. Veya bizim bağış amacımız doğrultusunda orada okul faaliyet göstersin. Ya bir üniversitenin Ziraat Fakültesi bölümünü oraya getirsinler yoksa halkın malını geri dağıtsınlar. Bizim okul için bağışladığımız arazilerimiz neden tüccara peşkeş çekiliyor. Biz malımızın iadesini istiyoruz."

"KAYSERİ'NİN İLERİ GELEN PARTİ YANDAŞLARINA BURAYI KİRALADILAR"

Öte yandan söz konusu arazinin geçmişi hakkında bilgiler vererek köylünün okul için bağış yaptığı arazinin bu şekilde kullanılmasının kendilerini üzdüğünü anlatan Mehmet Emin Kavasoğlu isimli bir vatandaş ise şunları söyledi:

"Bahri Dağdaş isimli dönemin Tarım Bakanı Güneşli'ye geldi. Köylüye öndelik yaptı ve Güneşli'nin merkezi bir yer olması ve çevredeki 13-14 adet köy olması nedeniyle bir kalkınma projesi uygulandı. Bu proje kapsamında da Güneşli'ye bir tarım meslek okulu yapılması kararlaştırıldı. O günün şartlarında Kayseri genelindeki bir kaç köyde bu proje için talip oldu ancak en uygun yer burası seçildi. Ziraat Okulu diye tabir ettiğimiz bu Gömeçyeli mevkiindeki arazi ise tarla sahipleri tarafından hibe olarak okul yapılması amacıyla devlete bağış yapıldı. Bu okul yapılan bu bağışların ardından yapıldı. 2-3 dönem de faaliyette kalıp mezunlar verdi. Ama iyi yönetilmediği için zarar ettiği gerekçesiyle kapatıldı. O günden günümüze gelindiğinde ise o arazi AKP iktidarının özelleştirme politikaları nedeniyle gitti. Bu arazi özelleştiriliyor adı altında bir kaç zengine Kayseri'nin ileri gelen parti yandaşlarına burayı kiraladılar. Nereden kiraladıkları belli olmadığı gibi kaç yıllığına da kiraladıkları meçhul! Bu okul için köylü 1.200 dönümlük bir arazi bağışladı. Bu arazinin içerisinde 24 tane lojman var. İdare binaları, uygulamalı atölye ve derslikler var. Burası belli başlı bir yatırım idi. Köylerde ikamet eden 25-30 tane işçisi , 15-20 tanede yönetici personel vardı. Bu araziyi kimin işlettiği önemli değil, halkın bağışlarıyla ortaya çıkmış bir ekonomik güçtür burası. Bu okul yapıldığı zaman halk kendini tarım alanında genişletsin diye yaptırıldı. Ama siz bu araziyi tutup da bir kaç taraf ve etrafına bağışlıyor gibi kiralarsan olmaz. Güneşli kaderine terk edilmiş bir yer.