Kars Sarıkamış'ta Kafkas Üniversitesi Meslek Yüksel Okulu'nda eğitim gören öğrenciler okul dönüşünde karşılarında kurt ve ayı görünce neye uğradığını şaşırdı.

Büyük bir korku yaşayan öğrenciler o sırada cep telefonlarıyla kendilerine doğru gelmekte olan ayıyı fotoğraflayabildi. Ardından 3 vahşi kurt ile karşılaştıklarını belirten öğrencilerden Recep Ünsal, "Ayı saldırgan durmuyordu ancak kurtlar üzerimize doğru gelmeye başlayınca kaçtık. Ayıyı gördüğümüzde çöplükteki yiyeceklerle karnını doyurmaya çalışıyordu. Yetkililerin bu tür durumlar için önlem almasını istiyoruz. Okula gidip gelirken büyük tedirginlik yaşıyoruz." dedi.

KARDA MAHSUR KALAN ÖĞRENCİLER AİLELERİYLE TELEFONLA GÖRÜŞÜP GÖZYAŞI DÖKTÜ

Samsun'un Salıpazarı İlçesi'ne bağlı Konakören Köyü'nde kar yağışı nedeniyle okullarında mahsur kalan, dün akşam arama kurturma ekipleri tarafından kurtarılarak ilçe merkezindeki öğrenci yurduna yerleştirilen 19 öğrenciden 5'i, yakınları tarafından alındı. Yolların kapalı olması nedeniyle yurtta kalan diğer öğrencileri ise aileleri alamadı. Telefonlarıyla yakınlarıyla görüşen çocuklar gözyaşlarına boğuldu.

Salıpazarı İlçesi Konakören Köyü'nde etkili olan kar yağışı nedeniyle Pazartesi günü saat 13.00'ten itibaren taşımalı eğitim gördükleri ilk ve ortaokulda kalan 19 öğrenci, 12 öğretmen, 4 servis şoforü ve 6 veli, AFAD, Canik Belediyesi Arama ve Kurtarma Ekibi, Jandarma ve Ofroad Kulübü üyeleri tarafından dün akşam saat 18.00'de kurtarılıp ilçe merkezine getirildi. Dün geceyi Bereket Yatılı Bölge Ortaokulu'nun kız ve erkek yurtlarında geçirdi. 5 öğrenci bu sabah ilçe merkezinde bulunan yakınları tarafından alındı.

Çevre köylerde oturan aileler, yolların kapalı olması nedeniyle yurtta kalan çocuklarını almak için ilçe merkezine gelemedi. Çocukların köy yolları açılana kadar yurtta kalmaya devam edeceği belirtildi. Aileleriyle telefonda konuşan bazı kız öğrenciler ise gözyaşı döktü. Ağlayan öğrencileri yurtta görevli öğretmenler sakinleştirmeye çalıştı.

EVİN ÇATISI ÇÖKTÜ

Öte yandan Salıpazarı ilçesi Cevizli Köyü Huma Mahallesi'nde Yaşar Keskin'e ait evin çatısı yoğun kar nedeniyle çöktü. Olayı yara almadan atlatan evde bulunan dört kişi yakınlarının yanına sığındı.

23 ÖĞRENCİ KÖYDE MAHSUR

Çarşamba Kaymakamı olan, Salıpazarı İlçe Kaymakamlığına vekaleten bakan Caner Yıldız, yol açma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Salıpazarı ilçesi Konakören köyündeki çocuklarımızı sağ salim ilçe merkezine getirdik. Şu anda pansiyonlu okulda kalıyorlar. Bazılarını aileleri gelip teslim aldı. Ancak bazı aileler yolların kapalı olması nedeniyle gelemiyorlar. Biz de çocuklarımızı telefonla aileleriyle görüştürüyoruz. Çocuklarımız öğrenci yurdumuzda kalmaya devam ediyorlar. Ayrıca Tahral Köyü İlkokulunda okuyan 23 öğrenci de Pazartesi günü öğleden sonra servis minibüsüyle birlikte Gökçebaşı Köyü'ne gitmek üzere yola çıkmışlar. Ancak kar yağışı ve tipi nedeniyle yolda kaldıkları için Karayonca Köyü'ne sığınmışlar. Öğrenciler iki geceyi köydeki vatandaşların yanında geçirdi. Şimdi ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Yol açıp çocuklara ulaşmaya çalışıyorlar. Ayrıca Çarşamba İlçesi Arım Karaçalı köyünde de bir camiye dün akşam yıldırım düştü. Camimizin minaresinde hasar var. Camlar kırılmış durumda" dedi.

TRAVERTENLERDE 7 METRELİK BUZ SARKITLARI OLUŞTU

Bolu'da, gece hava sıcaklığının eksi 10 dereceye kadar düşmesiyle Akkayalar travertenlerinde 7 metreyi bulan buz sarkıtları oluştu.

Bolu merkeze bağlı Çepni Köyü'nde çam ağaçları arasındaki Akkayalar travertenleri buz tuttu. 3 gündür etkili olan kar yağışıyla birlikte gece hava sıcaklığının eksi 10 dereceye düşmesi, Akkayalar travertenlerinde yaklaşık 7 metre uzunluğunda buz sarkıtları oluşmasına neden oldu. Kar kalınlığının yaklaşık 50 santime ulaştığı bölgede, travertenlerden sarkan dev buz sarkıtları eşsiz bir manzara oluşturdu.

KARTEPE'DE KAR KALINLIĞI 1,5 METREYE ULAŞTI

Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan yoğun kar yağışı nedeniyle Kocaeli'nde, özellikle dağ köy yolları ulaşıma kapandı. Gölcük, Kandıra, Gebze, Dilovası ve Derince ilçelerinde 45 köy yolu, yarım metreyi aşan kar nedeniyle ulaşıma kapandı. Kayak merkezinin de bulunduğu Kartepe'nin zirvesinde ise kar kalınlığı 1,5 metreye ulaştı.

Meteorolojinin yaptığı uyarıyla birlikte Büyükşehir Belediyesi, kar yağışından en fazla etkilenen bölgelerde erken tedbir alarak tuzlama çalışması yaptı. Dün gece yağan karla birlikte İzmit'te kent içinde deniz seviyesine yakın bölgelerde kar kalınlığı yer yer 20 santimi bulunken, biraz yükseklerde kademeli olarak 30 ve 50 santime ulaşıyor. Bazı bölgelerde ise karın ağırlığına dayanamayan bazı ağaçlar devrildi.

OKULLAR TATİL

Bugün il genelindeki ilk orta ve liselerle birlikte bir günlüğüne tatil edilen Kocaeli Üniversitesi'nin Umuttepe Kampüsü ile Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin bulunduğu Umuttepe'de ise kar kalınlığı 60 santim olarak ölçüldü. Belediye ekipleri bu yollarda sürekli tuzlama yaparken, Karayolları ekipleri de buzlanmalara karşı D-100 ile TEM otoyolunda tuzlama çalışmalarını sürdürüyor. Trafik ekipleri de olası kazalara karşı sürücülerin yollarda yavaş ve dikkatli gitmeleri için uyarılarda bulunuyor. Kar lastiği, zincir, takoz ve çekme halatı bulunmayan araçların trafiğe çıkmasına izin vermiyor.

KAYAK MERKEZİNDE PİSTLER ŞENLENDİ

Bu arada 1650 metre rakımlı Kartepe'nin zirvesindeki Green Park Resort Otel'e ait kayak pistlerinin tamamı da, buradaki kar kalınlığının 1,5 metreyi bulmasıyla açıldı. Daha önceki yıllarda kayak pistlerinin kasım-aralık aylarında açıldığını, bu yıl bölgeye etkili karın geç düştüğünü söyleyen otel yöneticileri, kayak yapılabilmesi için en az 80 santim kar olması gerektiğini hatırlattılar.