İki yıl süren bir sessizlik döneminin ardından Aydan Şener, şimdi yine gündemde... 27 yıl sonra ikinci kez ekrana gelen 'Çalıkuşu' dizisinde Fahriye Evcen'i izleyen 40 yaş üstü seyirciler, Feride rolünde önce onu hatırlıyor. 'Bana Esme'yi Anlat' adlı bir tiyatro oyununa hazırlanan Aydan Şener'le Sarıyer'de buluştuk.

Aydan Şener, 'Bana Esme'yi Anlat' adlı tiyatro oyunuyla ilgili bize neler anlatmak ister?

Hakan Altıner'in hem yönetip hem de sahnede bize Damla Sercisoğlu ile birlikte eşlik ettiği oyun, 25 yıl sonra ortalığa saçılan aşkları, heyecanları, hesaplaşmaları anlatıyor. İlhan Şeşen'le birlikteyiz. Biliyorsunuz daha önce de 'Mühürlü Güller' adlı dizide onunla geçmiştik kamera önüne. Bu kez tiyatro sahnesini paylaşacağız. Ben Gönül, İlhan da Sonat rolünü üstleniyor. Bu müzikli oyunun provaları Kasım ayında başlıyor.

Nasıl bir oyun bu?

Anne kız ilişkisi anlatılıyor. Son derece sorumluluk sahibi bir kadın rolündeyim. Kocasını kaybettikten sonra kızına hem analık hem babalık yapıyor. Derken, yıllar öncesinde yarım kalan aşkının kahramanı çıkıyor ortaya. Daha önce Çılgın Yenge oyununda oynamıştım ve tiyatroyu da çok özlemiştim.

Oyunda anlatılan anne kız ilişkisiyle, Aydan Şener ve kızı Ecem Akbin ilişkisinin benzer yanları var mı?

Oyundaki anne kız sürekli sürtüşmeler yaşıyor. Ecem'le ben aynı evde yaşayan çok iyi iki arkadaşız. Ben kendime bir arkadaş doğurmuşum (gülüyor).

Ecem her alanda annesini örnek alıyor. O da oyunculuk kulvarına girdi ve Çağatay Ulusoy ile Serenay Sarıkaya'nın başrol oynadığı 'Medcezir' dizisinde oynuyor. Aydan Şener mi yönlendirdi onu?

Ecem, kendi kararlarını kendisi veriyor. Oyunculuğa girmesini önceleri hiç istemedim. Gözümden sakındığım kızımın dizi setlerinde kırılmasını, yorulmasını, üzülmesini istemedim. Çok başarılı ve ekrana da yakışıyor. Serenay Sarıkaya'nın arkadaşı rolünde. Henüz çok tecrübesiz ama istekli ve arzulu. Oyunculukta aşırı ısrarcı oldu. Dahası Altan-Vahide Gördüm'den oyunculuk dersleri bile aldı.



Vahide Hanım'ı şimdi Muhteşem Yüzyıl dizisinde Hürrem rolünde izliyoruz.

Vahide Hanım, Hürrem rolünde çok başarılı.

Ekrandaki dizi sayısı çok ama kimileri hemen unutuluyor, kimileri de yıllar geçse bile unutulmuyor. Çalıkuşu'nda 27 yıl önce Feride'yi oynayan Aydan Şener'i kimse unutmuyor. Size göre bu dizi neden unutulmadı?

Çalıkuşu güçlü bir eser. Reşat Nuri Güntekin'in en önemli eserlerinden birisi. İyi bir oyuncu kadrosu vardı. Feride bana pek çok ödül getirdi. Türki cumhuriyetlerinde de çok beğenildi.

Feride, gönüllü bir öğretmen...

Feride, yürekten gönüllü, ayrıca en önemlisi Atatürkçü ve idealist bir öğretmen.

Günümüzde ise çarşaflı öğretmenler çıkıyor ortaya. Geçtiğimiz haftalarda bu konuda fotoğraflı bir haber vardı gazetelerde.

Atatürk'ün cumhuriyetinde çarşaflı öğretmeni kabul etmek mümkün değil. Feride'yi oynadığım dönemde binlerce genç kız beni örnek alarak öğretmenlik mesleğini seçmişti. Film ve dizilerin toplum üzerinde çok büyük etkileri oluyor.

Çalıkuşu, 27 yıl sonra tekrar ekranda. Ekranın ilk Feride'si bu konuda neler söylemek ister?

Fahriye Evcen, Feride rolünde çok başarılı. Burak Özçivit de Kamuran'ı iyi oynuyor. 27 yıl öncenin müzikleri yine aynı, değişmemiş, bu hoşuma gitti. Böylece Esin Engin'i de anmış oluyoruz. Dilerim, reytingi yüksek olur. Çünkü dizilerin yaşaması için buna ihtiyaç duyuluyor. Çalıkuşu ve Feride benim için mazide kaldı, artık önüme bakıyorum.

Anne kız birlikte oynamak ister misiniz?

Elbette kızım Ecem'le aynı dizide ya da filmde oynamak isterim.

Aydan Şener'in yüreği ne durumda?

Huzurlu ve yalnızım, hayatımda bir erkek yok. Geçen yıl annemi kaybettim, o benim her şeyimdi. Onsuzluğa alışamadım, içimde sürekli ağlayan bir çocuk var. Ecem en büyük tesellim.

Mutlu musunuz?

Bu şartlarda sürekli mutlu olması için insanın salak olması lazım. Çevremizde yaşananlara karşı kayıtsız değilim. Gençler, herkes gibi beni de şaşırttı ve sevindirdi. Çok duyarsız ve apolitik bir gençlik var sanıyordum, yanıldım ve yanıldığıma da sevindim. Atatürk, günümüzdeki gençleri keşke görebilseydi, çok mutlu olurdu. Gençlere her zaman güvenen Atatürk'ün bir kez daha yanılmadığı ortaya çıkmış oldu.