Hollanda kaynaklı araştırma, kalp hastalıkları riskini arttıran kötü alışkanlıkların beyni de etkilediğini gösterdi. Araştırma, alkol ve sigara alışkanlığının 35 gibi genç yaşlarda bile beyin fonksiyonlarını zayıflatabileceğini ortaya koydu.

Hollandalı araştırmacılar 35-82 yaşları arasındaki 3800 kişinin hafıza, planlama ve akıl yürütme becerilerini inceledi. Araştırmada, yüksek kolesterol ve sigara tiryakiliğinin bütün yaş gruplarında daha kötü performansa neden olduğu gözlendi.

Alzheimer Derneği, bu araştırmanın, kalp için zararlı olan şeylerin beyin için de zararlı olduğunu gösterdiğini söyledi.

Stroke adlı tıp dergisinde yayımlanan araştırmayı yapan Groningen Tıp Merkezi Üniversitesi'nden bilim insanları, 35 yaşından itibaren beyin fonksiyonlarında zayıflama başlayabileceğini ifade etti.

Zayıflama belirtilerini daha erken tespitinin mümkün olup olmadığını anlamaya çalışan araştırmacılar, kapsamlı bir test yoluyla deneklerin zihinsel becerilerini değerlendirmeye tabi tuttu. Kalp sorunları açısından risk teşkil eden sigara, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, diyabet ve aşırı kilo gibi faktörleri de inceleyen ekip böylece her denek için bir "risk profili" çıkardı. Kalp sağlığı bakımından en yüksek risk grubunda olanlar, her yaşta, zihinsel beceri testlerinde dahi düşük risk grubundakilerden %50 daha kötü performans gösterdi. Günde 15'in altında sigara içenlerin zihinsel beceri testinde aldıkları puanın sigara içmeyenlerden ortalama 2,4 puan, 15'in üstünde sigara içenlerin ise 3,4 puan daha düşük olduğu görüldü.

OLUMSUZ ETKİLER ‘YILLAR SONRA’YI BEKLEMİYOR
Araştırma ekibinin başkanı Dr. Hanneke Joosten, "Gençler sigaranın ya da aşırı kilonun etkisinin yıllar sonra ortaya çıkacağını düşünüyor, ama bu doğru değil. Çoğu insan kalp için risk teşkil eden unsurların kalp krizi, inme, böbrek yetmezliği gibi olumsuz sonuçları olduğunu biliyor, ama bunun zihin sağlığını da etkilediğinin farkında değil. Kalp için zararlı olan beyin için de zararlı" dedi.

Alzheimer Derneği araştırma bölüm başkanı Doug Brown, araştırmanın sonuçlarına bakarak kötü alışkanlıkları bir an önce terk etmenin ve yaşam tarzımızda planladığımız değişiklikleri hiç ertelemeden uygulamaya koymanın önemini vurguladı. (BBC Türkçe)