Kulüp yöneticilerinin nefret söylemleri ve her statta dile getirilen şike tezahüratlarının gölgesinde bir hayli gergin başlayan Spor Toto Süper Lig'in 2012-13 sezonu aynı gerginlikte sona erdi.

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan ve 3-2 sarı-kırmızılıların galibiyetiyle sonuçlanan Süper Kupa Finali maçında Galatasaraylı Engin Baytar'ın hakem Cüneyt Çakır'a fiili saldırıda bulunması her şeyin habercisi gibiydi. Hırçın futbolcu bu hareketinin ardından Profesyonel Disiplin Kurulu (PFDK) tarafından tam 11 maçtan men cezasına çarptırılmıştı.

Engin Baytar'ın hakem cüneyt Çakır ile maç içerisinde yaşadıkları Türk futbolu adına ne ilk ne de son olurken, sezon içerisinde yaşananlar bu kadarına da pes dedirtti.

İşte o olaylardan öne çıkanlar:

MEIRELES VAKASI

Ligin 16. haftasında TT Arena'da Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan derbide sarı-lacivertli oyuncu Meireles, maçın hakemi Halis Özkahya'ya el hareketi yaptığı ve tükürdüğü gereçkesiyle kırmızı kartla oyundan atıldı. Portekizli oyuncuya bu hareketinin ardından 11 maç ceza verilirken, Tahkim Kurulu söz konusu cezayı 4 maça indirdi. Meireles'in bu hareketi spor gündemini uzun süre meşgul etti.

MELO-OĞUZHAN KAVGASI 

Ligin 19. haftasında yine TT Arena'da Galatasaray ile Beşiktaş'ı karşı karşıya getiren maçta Galatasaraylı Melo rakibi Oğuzhan'a tükürdüğü gerekçesiyle maçın hakemi Tolga Özkalfa tarafından kırmızı kartla oyun dışına gönderildi. Maçın ardından Brezilyalı oyuncu tükürmediğine dair çocuklarının üzerine yemin ederken olayın bir diğer kahramanı Oğuzhan Brezilyalı oyuncunun kendisine tükürdüğünü iddia etmişti. Sonuçta PFDK Oğuzhan'ı haklı buldu ve Melo'yu 4 maç ile cezalandırdı.

GALATASARAY-ORDUSPOR MAÇI

TT Arena'da ligin 23. haftasında Galatasaray ile Orduspor arasında oynanan maçta sarı kırmızılıların teknik direktörü Fatih Terim, hakem Serkan Çınar'a hakaret ettiği gerekçesiyle tribüne gönderildi. Bu hareketinin ardından 3 maç ceza alan Terim'in cezası ertelendi. Söz konusu maç hem saha içi hem de tribünde yaşanan gerginlik nedeniyle ligin utanç verici maçlarından biri olarak hafızalara kazındı.

MAÇ DEĞİL MEYDAN MUHAREBESİ

Ligde kritik haftalara girildiği bir dönemde TT Arena'da Galatasaray ile Mersin İY arasında oynanan maç deyim yerindeyse meydan muharebesine döndü. Maçın 30. dakikasında Galatasaraylı Danny kırmızı kartla oyundan atılınca olanlar oldu. Maç içinde hakemin kararına tepki gösteren teknik direktör Fatih Terim Topu yere vurunca hakem Süleyman Abay tarafından tribüne gönderildi. Bu kararla birlikte Terim adeta çılgına dönerken 2 taraftarın sahaya girmesi olayların boyutunu gözler önüne seriyordu. Bu dakikadan itibaren olaylar birbirini izledi. Terim'in yardımcıları Hasan Şaş ve Ümit Davala da tribüne gönderildi. Bu maç da ligin unutulmaz(!) maçları arasında yerini aldı.

Söz konusu maçın ardından Fatih Terim 9 maç cezaya çarptırılırken, yardımcı antrenörler Hasan Şaş 2, Ümit Davala da 1 maç ceza aldı.

İNÖNÜ'DE KURTLAR VADİSİ

Beşiktaş ile MP Antalyaspor maçının ardından İnönü Stadı'nda, üstelik protokol tribününde yaşananlar görenleri dehşete düşürdü. Maçın ardından herkesin korku dolu bakışları arasında, elindeki jopla 2 kişiyi kanlar içinde bırakarak darp eden Rauf Büyük tutuklanarak cezaevine gönderildi.

SÖZDE DERBİ ÖZDE IRKÇILIK, CİNAYET!

Ligin 33. haftasında Fenerbahçe ile Galatasaray arasında Saracoğlu Stadı'nda oynanan derbinin öncesi ve sonrasında yaşananlar Türk futboluna kara bir leke olarak geçti.

Sarı-lacivertli bazı taraftarların, takımlar ısındığı sırada Galatasaraylı Drogba'ya tribünden muz sallayarak ırkçı hareketlerde bulunması sadece Türkiye'nin değil dünyanın spor gündemine bomba gibi düştü.

Maç içerisinde Fenerbahçe kalecisi Volkan Demirel ile Galatasaraylı Sabri Sarıoğlu'nun birbirlerini gırtlaklamaları, bu esnada saha kenarında bulunan Meireles'in Sabri'ye müstehcen harekette bulunması maçın çığrından çıkmasına yol açtı.

Maçın ardından hayatının baharındaki Fenerbahçe taraftarı Burak Yıldırım'ın, sarı-kırmızılı taraftar Y.O tarafından bıçaklanarak katledilmesi ise futbolda şiddetin geldiği noktayı bir kez daha gözler önüne serdi. Tutuklanarak cezaevine gönderilen Y.O müebbet hapis istemiyle yargılanıyor.

Olaylı derbi sonrası Volkan Demirel 5, Sabri Sarıoğlu ile Meireles de 4'er maçla cezalandırıldı.

SUÇLU SADECE TARAFTAR MI?

Gelinen noktada, sporda şiddetin önüne bir türlü geçilememesinde taraftarlar kadar yönetici ve futbolcuların da payı bulunuyor.

Gergin geçen maçların ardından kulüp yöneticilerinin aklı selim açıklamalar yapmak yerine tansiyonu yükselten nefret söylemleri saha içi ve dışında yaşanan şiddet olaylarına tuz biber ekiyor. Volkan Demirel ile Sabri Sarıoğlu arasında yaşanan kavga benzeri olaylar da taraftarlar arasındaki nefretin artmasına çanak tutuyor.

İŞTE ACI TABLO

Türkiye, UEFA Fair-Play Ligi'nde 53 ülke arasında 46'ncı sırada bulunuyor. Bu durum Türk sporunun içinde bulunduğu bataklığı gözler önüne seriyor.