Önümüzdeki yıl iflas bayrağını çekmesi veya başka şirketlerce her an satın alınması beklenen bazı önemli markaları sizler için araştırdık.

Performansları ve piyasa koşullarını birleştirerek 2014 yılında iflas edecek ya da başka şirketlerce satın alınacak şirketlerin belirlendiği raporda yer alan markalar arasından ilginizi çekeceğini düşündüğümüz 5’ini seçtik. Şaşırmaya hazır olun, listede ilginç markalar var.

Olympus

Nikon, Canon ve Sony gibi pazar liderlerinin dışında artık çok sayıda şirket dijital fotoğraf makinesi işinde olmak istemiyor. Satış tahminlerinden 3’te 2 oranında daha az satış gerçekleştiren, son 3 yılda kar elde edemeyen ve sadece yüzde 7 pazar payına sahip Olympus’ta gelecek yıl için fotoğraf makinesi satışlarında 2.7 milyon adet düşüş bekleniyor.

Olympus’un tıpkı geçtiğimiz yıllarda Kodak’ta görüldüğü üzere dijital fotoğraf makinesi işinden çekilip başka alanlarda devam etmesi yönünde beklenti oluşmaya başladı.

Suzuki ve Volvo

Bir iflas haberi olmamakla beraber otomobil üreticileri, Suzuki ve 2010 yılı itibari ile Çinli (eski İsveçli)Volvo’nun ABD başta olmak üzere bazı pazarlardan tamamen çekileceği konuşuluyor. Volvo’nun ABD’deki pazar payı Nisan ayı itibari ile yüzde 0,3’e düşmüştü.

Sirketlerin batmasinin tek nedeni tekellesme... Google Volkswagen Unilever gibi markalar oldugu sürece is bu sekilde devam edecek... bu kotu bir sey degil ayrıca... markalar büyük olunca toptanci kültürü oluşuyor bu da fiyatlarin ucuzlamasini sağlıyor.

Barnes & Noble

Barnes & Nobles, dünya üzerindeki en popüler e-kitap platformlarından birinin üreticisi. Şirketin geliştirdiği e-kitap okuyucu ürünlerin yanı sıra oldukça popüler olan yine e-kitap konulu NOOK uygulaması da şirketin güç unsurlarıydı.

Ancak Amazon’un Kindle'larıyla artık tekel raddesindeki gelişimi, iPad’in hızlı bir şekilde daha küçük çaplı e-kitap okuyucuları diskalifiye etmeye başlaması derken Barnes&Noble’ın iflas bayrağına yakın olduğu konuşuluyor.

Şirketin satışları her çeyrekte yaklaşık yüzde 25 azalıyor. E-kitap okuyucu ve uygulama geliştiricisi şirketin başka şirketlerce satın alınabilir noktaya doğru hızla ilerlediği görülüyor.

Mitsubishi Motors

Tıpkı Suzuki gibi Japon Mitsubishi’de başta ABD pazarı olmak üzere bazı ülkelerden 2014’te çıkacak. Son yayınlanan bir araç güvenliği raporunda(JD Power) 33 otomobil üretici arasından sondan 3. olan Mitsubishi’ye yönelik halkın marka algısı da oldukça zayıf seyirde. Şirketin ABD pazarındaki 2012 yılı satışı sadece 20 bin adet seviyelerindeydi. (Kaynak: SDN)

Şirketler neden batıyor?

1- Azalan satışlar

2- Yüksek fiyatlarla telafi edilemeyen yüksek maliyetler

3- Şirketlerin daha önce iflas etmiş - satılmış olması ve satın alındıktan sonra da finansal açıdan kötü gidişlerinin devam etmesi(Motorola gibi şirketlerde durum düzelirken çok sayıda şirket satın almasının ortak kaderi olarak…)

4- Rakiplerin zarar verici fiyat politikaları, karalayıcı açıklamalar.

5- Müşterilerin kaybedilmesi