Hayvanseverler her yıl olduğu gibi bu yıl da festivale tepki gösterdi. Yetkililer, bu yıl festivalde kurban edilen hayvan sayısının hayvan hakları savunucularından gelen tepkiler sonucunda geçen yıllara göre azaldığını söyledi.

Gadhimai Tapınağı Yönetim Komitesi Başkanı Ram Chandra Shah, konu ile ilgili yaptığı basın açıklamasında “Hayvan hakları savunucularının yürüttüğü kampanyalar kısmen etkili oldu. Hindistan’da bir mahkeme Hindistan’dan Nepal’e hayvan gönderilmesini yasakladı ve bu da kurbanların sayısının azalmasına neden oldu” dedi.



Festival sırasında 5 bin boğa toplu olarak kurban edildi. Bu görev için özel olarak seçilmiş olan görevliler bir meydana toplanan boğaları boyunlarının arkasına satırla vurarak öldürdü.

'SEBZE KESMEK KADAR KOLAY'

Festivalde boğaları kurban etmek için seçilen görevlilerden biri olan 44 yaşındaki Joginder Patel, İngiliz Guardian gazetesine yaptığı açıklamada “Ben bu festivali gerçekten heyecanla bekliyorum. Tanrı bu işi yaptığım için beni kutsayacak. Boğaları öldürmek sebze kesmek kadar kolay. Son festivalde 300 boğa öldürmüştüm ancak bu yıl sadece 175 boğa kurban ettim” dedi.



'YENİLMİŞ HİSSEDİYORUZ'

Nepal Hayvan Hakları Ağı’ndan aktivist Shristi Singh Shrestha ise katliamı durduramadıkları için çok üzgün olduklarını söyledi ve “Yenilmiş hissediyoruz. Ancak kurban edilen hayvan sayısının düşmüş olması pozitif bir gelişme. Gelecek festivalde hiç bir hayvanın ölmek zorunda kalmayacağını umuyoruz” dedi.