sozcu.com.tr / DIŞ HABER

Attığınız her adımın, işten çıkış saatinizin, kahvenizi nereden aldığınızın ve alışverişinizi nereden yaptığınızın kaydedilediğini düşünebiliyor musunuz?

iPhone'lardaki gizli bir uygulama sayesinde Apple'ın, kullanıcılarının her saniyesini kaydettiği öne sürüldü. Bu telefonlar, seyahat sürelerinizi ve nerede ne kadar zaman geçirdiğinizi kaydettikten sonra bilgileri analiz ederek nerede yaşadığınızı veya nerede çalıştığınızı belirliyor.

Frequent Locations, 'yani sıkça gidilen yerler' adlı bu uygulama geçen sene itibariyle iPhone'ların iOS7 ve iOS8 işletim sistemlerine otomatik olarak dahil edildi. Ancak bu uygulamaya ulaşmak için, 5 farklı bilinmeyen güvenlik menüsünü aşmak gerekiyor.

Apple bu iddiayı, alınan bilgilerin kesinlikle kimsenin eline geçmediğinı ve harita uygulamalarının daha etkin kullanımını sağlamak için telefonlarda yer aldığını söyleyerek yanıtladı.

İngiltere'nin önde gelen bilgisayar uzmanlarından profesör Noel Sharkey, Apple'ın bu uygulamasını "Korkutucu" bulduğunu söyleyerek, çoğu insanın bu uygulamanın varlığından habersiz olmasını ise "Şoke edici" olarak değerlendirdi.

Sharkey, GPS fonsikyonunun başlangıcından itibaren, telefon sahibinin lokasyonun tespit edildiği bilinen bir gerçek. Fakat bu uygulama hangi adrese kaç kere gidildiği ve o adreste kaç dakika kalındığı dahil her detayı kaydediyor.

Bu bilgiler kıskanç bir eş, polis veya hükümet tarafından ele geçirilip kullanılabilir.

Profesör Sharkey, Apple'ın bu bilgileri reklam veya herhangi bir başka niyetle kullanmayacağını söylemesine rağmen, başka bir kurumun eline geçtiği takdirde ve bu durumun tehlikeli durumlara neden olabiliceğine dikkat çekti.