Horasan Örgütü’nün lideri El-Fadli'nin ABD bombardımanında öldürüldüğü öne sürüldü. Suriye'yi yakından izleyen kaynakların yaptıkları açıklamaya göre El-Fadli hava saldırısında öldü.

İslamcı militanların internetteki faaliyetini gözlemleyen SITE örgütünün verdiği bilgiye göre El-Kaide lideri Ayman El-Zevahiri’nin silah arkadaşlarından biri dün, horasan lideri Muhsin El-Fadli’nin ölümü nedeniyle başsağlığı diledi. SITE, teröristin 23 Eylül’e ABD Hava Kuvvetleri’nin bazı Arap ülkelerin yardımıyla düzenlediği hava saldırısı sırasında yok edildiğini belirtti.

Reuters, ABD idaresinden bir kaynağa dayandırdığı haberinde, ABD’ye karşı saldırı hazırlığında bulunduğu bildirilen Horasan örgütü liderinin koalisyon güçlerinin örgütün Suriye’deki mevkilerine düzenlediği hava saldırısında öldüğünü bildirmişti. Ancak Pentagon, bu bilgiyi doğrulamamıştı.

'IŞİD'DEN DAHA TEHLİKELİ'

ABD basınıda önceki günlerde yaptıkları yayınlarda Horasan Örgütü'nün IŞİD'den daha tehlikeli olduğunu belirtmişti. Analistler, ABD eski Başkanı Bush'un 2005 konuşmalarında adı geçen Fadhli'nin ve örgütü Horasan'ın, IŞİD karşıtı mücadele karşısında zayıflayacak olan IŞİD'in tahtına oturacağı öngörüsünde bulunmuşlardı.

HORASAN NEDİR?

El Kaide’nin ABD operasyonuyla öldürülen lideri Usame Bin Ladin’le yakın ilişkilere sahip olduğu düşünülen Muhsin el-Fadhli’nin lideri olduğu Horasan, Suriye’deki El Kaide bağlantılı örgütlerden bir tanesi. Aynı zamanda, Suriye İç Savaşı’na katılan ve yeraltı gruplarından biri olduğu biliniyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirmeyi hedefleyen gruplardan farklı olarak, Horasan savaşın sonucuyla pek ilgilenmiyor. Horasan’ın, Yemen’deki bomba yapımcılarının da katkılarıyla yeni bir 11 Eylül istediğine inanılıyor.

Örgütün en dikkat çekici özelliklerinden biri, Arap Yarımadası’ndaki El Kaide’nin bir üyesi olan Yemenli bomba üreticisi İbrahim el-Asiri’yle bağlantılarının olması. Associated Press’in haberine göre, Asiri’nin, 2009’da Ömer Faruk Abdülmutallib’in iç çamaşırı bombasını yapan isim olduğuna inanılıyor.

İstihbarat ve terörizm uzmanları, Horasan’ın Ortadoğu ve Avrupa ’daki El Kaide üyelerinden oluştuğunu söylüyor. Üyelerin birçoğu Pakistan, Afganistan, Yemen ve Suriye’den katılıyor, ancak örgütün hedeflerinin işaret ettiği üzere, Horasan, Suriye’ye çeşitli örgütlerle savaşmaya gelmiş Avrupalı ve ABD’lileri de saflarına katabiliyor. Örgütün şu anda bünyesinde kaç kişiyi barındırdığı ise bilinmiyor.