Ali GÜLEN / FRANKFURT

Avrupa basını, ABD'nin Ortadoğu'daki büyük politika değişikliğini geniş şekilde işlemeye başladı. Bağdat brifingi adı verilen toplantıda, ABD'nin Özgür Suriye Ordusu'yla ilgili özel temsilcisi John Allen'in, politika değişikliğini anlattığı açıklandı.

Bütün politikasını Esad'ı devirmek üzerine kuran ve "Emevi Camii'nde namaz kılma" hayallerinde olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, bu tavır değişikliğine ne diyeceği bilinmezken, değişikliğin resmen gruplara bildirildiği açıklandı.

"BU PLAN ARTIK YOK"

Konuyla ilgili ayrıntılı haberi verenlerden biri de Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesi oldu. Gazete, "Amerika artık Suriye'deki savaşçılara yardım etmeyecek. Artık onların Esad'la savaşları desteklenmeyecek. Amaç Esad rejiminin devrilmesi değil. Bu plan bitirildi" alt başlığını kullandı.

Brifingde, IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyanla ilgili bilgi verildiği belirtilirken, Suudi'lerden de artık ÖSO'yu desteklememesinin istendiğini, aksi halde bölgede İsrail'in de içine çekileceği geniş savaşlar çıkabileceği endişesinin olduğu vurgulandı.

"ŞAM'I KURTARMAYACAĞIZ"

Bizzat Obama tarafından ÖSO'ya temsilci olarak atanan Allen'in, ÖSO yetkililerine, daha önceki Irak örneğini de vererek, "Artık burada askeri çözüm mümkün görünmüyor. Bizim amacımız da, muhalif birlikleri güçlendirerek Şam'ı kurtarmak değil. Amaç, Esad'la birlikte yapılacak barış görüşmelerine ÖSO'nun temsilcilerine gönderebilmek. Zaten amacımız Esad'ı devirmek de değildi" dedi.

ABD'nin bu tavır değişikliğinin, ÖSO'nun Halep'te kuşatılması sonucunu doğurduğu ve oraya koalisyon uçaklarının müdahele etmediği belirtildi.

GÖRÜŞME MASASI İÇİN

Bütün bu değişiklikler, ABD'nin ÖSO'yu geliştirmek için gösterdiği çabaların, gönderdiği özel ekiplerin ve yarım milyar dolarlık askeri yardımın da artık silindiği anlamına geldiği yorumları yapılıyor. Son değişiklikle, sıranın şimdi ÖSO'nun iyi bir görüşme muhatabı olabilmesi için sadece güçlendirilmesi, eğitilip donatılmasında olduğu belirtiliyor.