Toplantıya AB ülkelerinin yanı sıra Türkiye, ABD, Kanada, Gürcistan, Norveç ve Sırbistan da katıldı.

Toplantıya katılan AB üyesi olmayan ülkelerden şu aşamada sadece Gürcistan'ın operasyona katkıda bulunma konusunda somut taahhütte bulunduğunu belirten diplomatik kaynaklar, Türkiye'den de "sahada ya da karargahta görev yapacak" askeri katkı talep edildiğini belirtti.

AB'nin talep ettiği katkının türü ya da sayısı konusunda şu aşamada detay vermemeyi tercih eden Birlik kaynakları, Türkiye'nin dünkü toplantıda olumlu ya da olumsuz görüş bildirmediğini kaydetti.

Ashton'dan mektup

Türkiye'nin konuya ilişkin değerlendirmesinin sürdüğü belirtilirken AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın da konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na iletilmek üzere bir mektup hazırladığı öğrenildi.

Tümgeneral Ponties dün düzenlediği brifingde, ortak güce hangi ülkenin ne tür bir katkı yapacağına ilişkin değerlendirmelerin sürdüğünün altını çizmişti. Askeri ve siyasi sürecin sürdüğünü ve durumun aciliyeti de dikkate alınarak oldukça hızlı şekilde ilerlendiğini belirten Ponties, bu ayın sonunda bir "katkı toplantısı" daha yapılacağını belirtmişti.

Bölgede altı ay görev yapması ve maliyetinin 25,9 milyon avro olması beklenen operasyonda yer alacak asker sayısının da 600 civarında olması öngörülüyor.

Fransa, olayların şiddetlenmesi üzerine OAC'ye 1600 askerden oluşan bir güç göndermişti.