Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Antalya'nın Kemer İlçesi'nde katıldığı törende, “Zaman zaman, 'Türk ordusuna işgalci' derler ya aslında Kıbrıs'ı işgal eden ve şu anda işgali altında bulunduran Kıbrıs Rumlarıdır" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Antalya'nın Kemer İlçesi'nde yapımı tamamlanan bulvara 'Dr. Derviş Eroğlu Dörtyol Bulvarı' adının verilmesi dolayısıyla düzenlenen törene katılmak için öğle saatlerinde Antalya'ya geldi.

Havalimanından karayoluyla ilçeye geçen Cumhurbaşkanı Eroğlu, adını ilçedeki bulvara veren Kemer Belediyesi'ni ziyaret etti. Ziyarette Belediye Başkanı MHP'li Mustafa Gül, KKTC Cumhurbaşkanı'nı eşi Neşe Gül ve oğlu İsmail Hakkı ile birlikte karşıladı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın da yer aldığı ziyarette Derviş Eroğlu'na Antalya Vali vekili Turan Eren ve Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Menderes Türel de eşlik etti.

Karşılıklı plaket ve hediyelerin verildiği ziyaretin ardından KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ve beraberindekiler törene geçti. Tören alanında önce Kemerlileri selamlayan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, burada yaptığı konuşmada “Birinci görevimiz öncelikle Kıbrıs'ta vurulan Türklük mührünü devam ettirmek, Kıbrıs Türk halkının huzur ve güven içinde yaşamını sağlamak ve bu arada anavatan Türkiye ile işbirliğimizi en sıcak noktalara taşımaktır" diye konuştu.

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türk ve Rum ortaklığına dayalı bir devletken kendilerinin silah zoruyla o devletten dışlandığını ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Rumların işgali altına girdiğini kaydeden Eroğlu, o devletin şimdi Birleşmiş Milletler tarafından tanındığını, Avrupa Birliği üyesi olduğunu söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı, konuşmasına şöyle devam etti:

“Zaman zaman, 'Türk ordusuna işgalci' derler ya aslında Kıbrıs'ı işgal eden ve şu anda işgali altında bulunduran Kıbrıs Rumlarıdır. Müzakere masasında hem Kıbrıs Türk halkı adına hem ana anavatanımızın menfaatlerini koruyacak şekilde müzakereleri sürdüren bir kardeşiniz olarak şunun altını ısrarla çizmekteyim, Kıbrıs'ta iki ayrı devlet vardır. Kıbrıs'ta 1963 öncesi yaşananlar ve bugün var olan gerçekler vardır. Dolayısıyla müzakere masasında bu gerçekleri dikkate alarak bir anlaşma arayışı içerisindeyiz. Bizi kimse Rumlar tarafından işgal edilen Kıbrıs Cumhuriyeti'nin çatısı altında tutma hakkına sahip değildir."

Adada eşit iki kurucu devletin kuracağı, eşit haklara sahip bir federal çatı istediklerini kaydeden Derviş Eroğlu, Rum kesiminin ise bu istek karşısında 1974 öncesine dönüş için 40 yıldan bu yana yalan söylediğini savundu. Anlaşma için müzakereden yana olduklarını kaydeden Eroğlu, kırmızı çizgileri “1974 öncesine dönüş olmayacak. Türkiye'nin etkin ve fiili garantisi devam edecek. Yeni ortak devlet kurabilirsek vatandaşlığı almış herkes o devletin vatandaşı olacak. İşte bizim kırmızı çizgilerimiz bunlar" şeklinde sıraladı.

Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül ise konuşmasında MHP'nin eski Genel Başkanı merhum Alparslan Türkeş'in Kıbrıs'ta doğduğu evin restore edilerek ziyarete açılmasını Cumhurbaşkanı Eroğlu'ndan talep etti.

Konuşmaların ardından KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve beraberindekiler 'Dr. Derviş Eroğlu Dörtyol Bulvarı'nın açılışını gerçekleştirdi.