Ali GÜLEN /FRANKFURT

Özkaya'yı tehdit eden Külünk, "Seni ağlatacağım. Yarın sürdüreceğim" diye bağırdı. Sonra Düsseldorf'a geçen Külünk, burada CHP Birlik Başkanı Cemal Bulut'un üzerine yürüdü. "Sandıkta seçim turu olmaz" diyen Bulut'u AKP'lilere gösteren Külünk, "Bu adamı iyi belleyin" diye bağırdı.

Essen'de içi oy dolu mühürlü torbalar açılmış olarak bulundu. Işığa tutulunca mühür sağda, İhsanoğlu'nun altında görünen zarfların kaybedildiği sanılıyor.

ALMANYA'daki seçimlerde beklediği 1 milyonun üzerindeki oyu bulamayan AKP'liler, seçim merkezlerini alt üst etmeye başladı. İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Essen'de yüzde 90 özürlü bir kıza oy kullandırtmayan Başkonsolos Şule Özkaya'ya saldırdı.

Özkaya'yı eliyle ve parmağıyla tehdit eden Külünk, "Sen bunları ağlattın, ben de seni ağlatacağım. Yarın merkeze alınacaksın" diye bağırdı. Olayları görüntüleyen bir seçim komisyonu görevlisine de saldıran AKP'liler, kadın komisyon görevlisini taciz etti ve cep telefonunu gasp etti. Külünk ve AKP'liler, sandıkları dolaştı ve YSK veto ettiği için hiç bir CHP sandık görevlisinin olmadığı merkezde, sandık başkanlarıyla özel görüşmeler yaptı. Külünk, Düsseldorf'ta da CHP Birlik Başkanı Cemal Bulut'un üzerine yürüdü.

İşte Almanya'nın Essen Kenti'ndeki oy kullanma merkezi. Başta AKP milletvekili Metin Külünk, istedikleri sandığa girip çıkıyorlar. Essen'de, hiç bir CHP'li sandık görevlisi de yok. Çünkü, tümü YSK tarafından veto edildi ve genel merkezin takip etmemesi yüzünden yanlış bölgelere yazıldı.

ADIM ADIM OLAYLAR ZİNCİRİ

CHP'nin Avrupa için oluşturduğu koordinasyon seçim günü ortada yokken AKP, 20 milletvekili ile çıkarma yaptı ve olaylar 1.4 milyon Türk seçmenin bulunduğu Almanya'da patladı. Avrupa örgütlenmesinden sorumlu AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk, seçime ilginin az olduğunu ve AKP seçmenin sandıklara çok akmadığını görünce iyice gerildi. UETD ile çözümler aranırken, akla "özürlülere oy kullandırıp seçim yenileten" Yalova modeli geldi.


AKP'Lİ AĞLAYAN ANNE İLE ENGELLİ KIZ

İlk oy verme günü olan 31 Temmuz'da, AKP'li bir anne ile 14- 15 yaşlarında görünen ama kimliğinde 18 yaşın üzerinde olan "yüzde 90 engelli" kızı oy kullanmaya gönderildi. Essen'de sandıklara gelindiğinde, görevliler kızı görünce "Oy kullanamaz, yeterliliği yok" diye itiraz etti. Olay, İlçe Seçim Kurulu Başkanı görevi olan Essen Başkonsolosu Şule Özkaya'ya iletildi. Özkaya, anneye yasalar gereği kızının oy kullanamayacağını anlattı.
Bağırıp çağıran, ağlayan anne, AKP'lileri getirdi. Sırasıyla her gelen AKP'li heyete durumun anlatan Özkaya, ikinci gün yine aynı olayla karşılaştı.

SALONU BASTI, BAŞKONSOLOSA SALDIRDI

Bu kez AKP milletvekili Metin Külünk, Özkaya'nın bulunduğu "Ulaştırma ve Saklama Komnisyonu"nu bastı. Onlarca AKP'liyle gelen Külünk, engelli kız, sürekli ağlayan ve bağıran annesini gösterip kadın başkonsolos Özkaya'nın üstünü yürüdü. Külünk, "Bunları ağlatanı ben de ağlatacağım. Seni yarın merkeze göndereceğim" diye bağırdı.
El kol hareketleriyle aşırı tehditkar olan Külünk, görüntülendiğini fark edince, kadın komisyon üyesine saldırdı. Kadının çevresini saran AKP'liler, hakaret ve tacizle cep telefonunu gasp etti. Kadının, "Alman polisine gidiyorum" demesiyle korkan AKP'liler, cep telefonunu verdi ama zorla görüntüleri sildi.



'BU ADAMI İYİ TANIYIN' DEDİ

Essen'den sonra Düsseldorf'a giden ve grupla sandıkları gezmeye başlayan Metin Külünk, "Burada böyle propaganda amaçlı dolaşamazsınız" diyen CHP Birlik Başkanı Cemal Bulut'un üzerine yürüdü. Bulut'u gösterip "Bunu iyi tanıyın, bakın AKP'liler bu adama dikkatli bakın" diyen Külünk, CHP'li Bulut'un "Tutanak tutacağım" sözleri üzerine oradan ayrıldı.

- CHP Birlik Başkanı Cemal Bulut, AKP'li Metin Külünk'ün Düsseldorf'ta sandıklardaki turunu tutanağa geçirdi.

İlk kediler Essen'de torbalara girdi bile

ŞEFFAF zarflar, yukarı kaldırılıp bakılınca içinde kime oy verildiğini gösteriyor. Bunun ilk sonuçları da Essen'de alındı.

İlk seçim günü akşamı, kapatılıp mühürlenen oy dolu torbalardan bazılarının açıldığı görüldü. Zarfları açmaya bile gerek duymadan, kime oy verildiği belli olduğundan, İhsanoğlu'na verilen oyların atılıp yerine, Erdoğanlı oyların konulduğunu öne süren CHP'li gözlemcilerin itirazları dikkate alınmadı. İtiraz eden CHP gözlemcisi B.D., AKP'liler ve din ataşeleri ile imamlardan oluşan sandık görevlilerince dışarı çıkarıldı.

İKİ KİŞİYLE SANDIK AÇILDI

Ayrıca, yasalara aykırı olmasına rağmen Essen'de bir çok sandığın, bir konsolosluk görevlisi ve bir sandık başkanı olan din görevlisi tarafından "sadece iki kişiyle" açıldığı dikkatleri çekti. Bu seçim bölgesindeki tüm CHP'liler YSK tarafından veto edildiği ve genel merkezce takip edilmediği için sandıklarda sadece AKP'liler kaldı.