socu.com.tr / DIŞ HABERLER 



Alman Bild Gazetesi, güvenlik birimlerinin elindeki gizli belgelere ulaştı ve "Şimdi sıra Almanya'da mı?" diye yazdı.

Geçtiğimiz cuma günü Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, kamusal alanda IŞİD sembollerinin yasaklandığını açıklamıştı.

Geçtiğimiz hafta Alman Başbakanlığında gerçekleştirilen kriz zirvesinde, Irak ve Suriye'deki kriz ile IŞİD terörü konuşulmuştu.

Almanya IŞİD terörü konusunda tedirgin. Yetkililer, terörün Almanya'ya ulaşmasından endişeleniyor.

Alman Bild Gazetesi ise ulaştığı gizli belgelerde, Almanya'daki IŞİD tehdidini gözler önüne serdi.

AVRUPA'DAN 4000 KİŞİ IŞİD'E KATILDI

Haberde, Avrupa'dan Suriye ve Irak'a giderek IŞİD'e katılan aralarında 4 yüz Alman vatandaşının da bulunduğu 4 bin kişi olduğuna dikkat çekiliyor.

Kendilerine 'Mücahitler' (Kutsal savaşçılar) adını veren bu kişilerin sayısı git gide artıyor. IŞİD'in kanlı katliamlarının örgütün popülerliğini arttırdığı biliniyor.

Alman vatandaşı 27 yaşındaki Silvio K. da, IŞİD'e katıldı

ALMANYA'DA TERÖR RİSKİ CİDDİ BOYUTLARDA

Almanya Anayasayı Koruma Federal Ofisi'nin bildirdiğine göre, şu ana kadar hiçbir somut saldırı tehdidi olmasa da Almanya'da terör riski ciddi boyutlarda.

Federal Ofisin 51 yaşındaki Başkanı Dr. Hans-Georg Maassen Bild'e, "Saldırıyı önlemek için mümkün olan her şeyi yapacağız. Biz operasyonlu imkanları değerlendiriyoruz ve yoğun şekilde tüm güvenlik makamları ile ulusal ve uluslararası bilgi alışverişi içerisindeyiz" şeklinde konuştu.

Bild'in elindeki gizli belgelere göre, Almanya IŞİD'in saldırı ihtimalini ölümcül bir tehlike olarak görüyor.

'Kutsal savaş' için IŞİD'e katılan Avrupa vatandaşlarının, kendi ülkelerinde terör saldırısı gerçekleştireceklerinden endişe ediliyor.

ALMAN VATANDAŞLARININ ÜÇTE BİRİ DÖNDÜ

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, IŞİD'e katılan Alman cihatçıların üçte biri Almanya'ya geri döndü. Bu da 400 kişiden 150'sinin geri döndüğü anlamına geliyor.

Yaklaşık 25 kişinin, aktif silah'li direnişe dahil olduğu bilgisi ise güvenlik kurumları tarafından teyit edildi.

Belgelerde özellikle bu 25 kişiye dikkat çekiliyor: "En büyük tehlikeyi oluşturan bu kişiler, aldıkları patlayıcı madde ve silah eğitimi ile Almanya'da kanlı eylem gerçekleştirme potansiyeline sahip."

Alman vatantaşı Eski Rapçi Deso Dogg (gerçek adı Denis Cuspert), Suriye'de IŞİD'e katıldı

Alman güvenlik makamlarının üst düzey bir çalışanı Bild'e yaptığı açıklamada, "Onlar tamamen radikalleştirilmiş. Ellerine fırsat geçerse insanları kolayca öldürebilirler" dedi.

Bild Gazetesi, IŞİD'e katılarak ülkelerine geri dönen Avrupa vatandaşlarının tehididi ile ilgili, Belçika'da Yahudi Müzesine yapılan saldırıyı örnek gösteriyor.

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Yahudi Müzesi'ne, 24 Mayıs tarihinde radikal İslamcı gruplar tarafından düzenlenen saldırıda 4 militan öldürülmüştü



EL KAİDE'DEN GÜÇLÜ

Uluslararası güvenlik makamlarının değerlendirmesine göre IŞİD, Irak ve Suriye'de El Kaide'den daha radikal ve şiddet meyilli bir örgüt. Dahası IŞİD, insani, maddi ve askeri olarak en güçlü terör örgütü olarak adlandırılıyor.

Örgütün yaklaşık 20 bin kadar iyi eğitilmiş militanı bulunuyor.

ALMANYA PEŞMERGEYİ DESTEKLİYOR

Almanya, IŞİD'e karşı savaşan Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne silah desteği sağladı. Peşmerge güçleri, bölgede IŞİD'e karşı savaşabilen tek kuvvet. Ancak asıl soru, tüm bu yardımların Almanya'da terör tehdidine çare olup olmayacağı.