2013 yılında Kuzey Kore'den gelen en çarpıcı haberlerden biri ülkenin ikinci adamı sayılan ve aynı zamanda Kim Jong-un'un da amcası olan Jang Song-Thaek'in vatana ihanet suçlamasıyla idam edilmesiydi. İdamın nasıl gerçekleştiği ise yakın zamana kadar net olarak bilinmiyordu. Thaek'in idam mangasınca vurulduğu ve hatta uçaksavar ateşiyle öldürüldüğü bile iddia edilmişti. Fakat gerçeğin bunlardan kat ve kat korkunç olduğu ortaya çıktı. Çin medyasının haberlerine göre Kim Jong-Un amcasını ve beş yardımcısını 'quan-jue' denilen kan donduran yöntemle katletti.

Quan-jue, 'köpeklerle idam' anlamına geliyor. Kim Jong ve 300 yetkili, 6 adamın, çırılçıplak soyularak, üç gün boyunca aç bırakılan 120 köpeğin arasına atılmasını ve paramparça edilerek öldürülmesini izledi. İdam yaklaşık bir saat sürdü.

"Hizipçi pislik tasfiye edildi" demişti

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, yılbaşı mesajında ilk defa eniştesinin idam edilmesine değinip infazı “hizipçi pisliğin tasfiyesi” olarak nitelendirmişti.

Devlet televizyonundan yayımlanan yılbaşı mesajında Kim Jong-un, eniştesinin idamı için “Bu kararlı eylem ülkenin birliğini kuvvetlendirmiştir.” dedi. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti 13 Aralık günü, ‘vatana ihanetle’ suçlanan Chang Son-Thaek’in idam edildiğini duyurmuştu.

İdam kararı, nükleer silahlara sahip Kuzey Kore’deki istikrara ilişkin endişelere yol açtı. Kuzey Kore’nin yeni yıl mesajı, Güney Kore ve bölgedeki diğer güçler tarafından Pyongyang’ın politik amaçlarına ilişkin ipuçları içerebileceği nedeniyle yakından inceleniyor.

Kim Jong-un, eniştesinin idam edilmesine atıfta bulunup iktidardaki Komünist Parti’den "hizipçi pisliğin tasfiye edilmesinin, ülkenin birliğini 100 kat arttırdığını” söyledi. Kuzey Kore lideri, “Partimizin, parti karşıtı, devrim karşıtı unsurların arındırılmasına yönelik aldığı bu yerinde karar, partimiz içindeki dayanışmanın sağlamlaştırılmasına yardımcı olmuştur” diye konuştu.

Kim ayrıca, Güney Kore’yi ve ABD’yi ‘savaş kışkırtıcısı’ olmak ve nükleer silahları yarımadaya taşımak için ‘çılgınca’ uğraşmakla suçladı.

İdam edilen Chang, Kim Jong-il’in kız kardeşiyle evliydi. Chang’ın, 2011’de babasından sonra liderlik koltuğuna oturan Kim Jong-un’a rehberlik ettiğine inanılıyor.

Ülkenin en önemli ikinci ismi olarak görülmesine rağmen Chang, Komünist Parti’nin özel bir oturumundan silahlı muhafızlar tarafından apar topar çıkarılmış ve Chang'ın tüm rütbelerinin söküldüğü açıklanmıştı.

Resmi haber ajansı KCNA daha sonra yaptığı açıklamada, Chang’ın askeri bir mahkemede devleti devirmeye çalıştığını itiraf ettiğini duyurmuş, Chang bu açıklamadan kısa bir süre sonra idam edilmişti.

Uzmanlar, Chang’ın düşürülmesinin sebeplerinden birinin, ekonomik reformlara verdiği destek olabileceğini söylüyor.

1950-53 dönemindeki savaştan bu yana Kore'nin iki tarafında kurulan hükümetler arasında barış anlaşması imzalanmadığından, yarımada bugün de resmen bir savaş bölgesi. ABD ise Güney Kore’de yaklaşık 28 bin asker konuşlandırmış durumda.