Avustralya polisi rehineleri canlı yayında kurtardı

Avustralya polisi, dakikalar önce 6 rehinenin daha dışarıya kaçmayı başarmasıyla silahlı operasyona başladı. Toplamda 11 kişi, zorla rehin tutuldukları kafeden kaçmayı başardı. Polis bölgede, şüphelilere ateş açtı. 

İlk belirlemelere göre 2 kişi öldü, 3 kişi ağır yaralandı. 

Avustralya polisinin başlattığı silahlı operasyon ise hala devam ediyor.

Kafeye baskın düzenleyerek içeridekileri rehin alan saldırganlardan birinin isminin Man Haron Monis olduğu açıklandı. Monis'in 1996 yılında Avustralya'ya göç eden İranlı bir din adamı olduğu belirtiliyor.

50 yaşındaki Monis'in eski karısını öldürmekle suçlandığı da gelen bilgiler arasında. 2009 yılında ölen Avustralyalı askerlerin ailelerine mektuplar gönderdiği için, 300 saatlik zorunlu kamu hizmeti cezası verilen Monis, ruhani bir bilge olduğunu söyleyerek 40'tan fazla kadına da cinsel tacizde bulunmakla suçlanmıştı.



 



Avustralya'nın Sidney kent merkezinde, Martin Place Caddesi üzerinde faaliyet gösteren Lindt kafede, çalışanları ve müşterileri rehin alanların iki kişi olduğu bildirildi. Sidney Polis Şefi Catherine Burn, düzenlediği basın toplantısında, polisin şüphelilerle bağlantıya geçtiğini söyledi ancak görüşmeyle ilgili detaylı bilgi vermedi.



Silahlı kişinin IŞİD üyesi olduğu iddia ediliyor. Esaretin üzerinden yaklaşık 16 saat geçti ve şimdiye kadar kafenin içindeki 11 kişi kurtuldu. Ancak bu kişilerin nasıl kurtuldukları henüz belli değil.



Burn, kafede çalışanları ve müşterileri rehin tutan iki kişiden birinin silahlı olduğunu belirterek diğer kişinin silahlı olup olmadığından emin olmadıklarını ifade etti. Halka sakin olma çağrısında bulunan Burn, dünyanın en iyi polislerinin olaya hakim olduğunu söyledi.



Sidney kent merkezindeki Martin Place Caddesi'nde faaliyet gösteren Lindt kafeye gelen iki kişi, yaklaşık 16 saattir burada bulunanları rehin tutuyor. Rehinelerden üçü, daha sonra da iki kadın daha kafeden çıkmayı başardı. Operasyondan dakikalar önce ise, 5 kişi daha kafeden kaçarak kurtulmayı başardı.



Türkiye saati ile 14:00'da bölgeyi boşaltan emniyet güçleri 15:30 sıralarında kafenin bulunduğu binaya girmeye başladı.



"TEK AMAÇLARI KORKUTMAK"

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Sidney kentinde devam eden rehine olayıyla ilgili, ''Tek amaçları korkutmak. Avustralya barışçıl, güvenli bir ülke, Avustralyalılar normal yaşantısına devam etsin'' dedi.

Başbakan Abbott, başkent Canberra'da düzenlediği basın toplantısında, ''Amaçlarını, neden yaptıklarını bilmiyoruz ama bazı ip uçları var'' diye konuştu.