Çeviren: Coşku Fertinger / sozcu.com.tr

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yayınladığı bir raporda, dünya genelinde her 40 saniyede bir kişinin intihar ettiğini açıkladı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bunun yılda 800 bin kişiye denk geldiğini söyledi.
Rapor aynı zamanda bir gerçeğe daha dikkat çekiyor. Her yıl gerçekleşen 1.5 milyon vahşi ölümün yarısından fazlası doğal felaketlerden kaynaklanırken, intihardan kaynaklanan ölümler ise bu sayıdan fazla.

ÇALIŞMA 10 SENEDE TAMAMLANDI
Bu rapor, ABD’nin bir parçası olan DSÖ’nün bu alandaki ilk çalışması ve 172 ülkeden intihar verileri toplanarak 10 sene içinde tamamlandı.
İntihar oranını 2020 yılına kadar yüzde 10 azaltmayı planlayan örgüt, intiharın önüne geçilebilir bir sağlık sorunu olduğunu ancak sağlık kurumlarının bu soruna yanlış yaklaştığına dikkat çekti.

İNTİHAR HALA BİR TABU

DSÖ’nün direktörü Dr. Margaret Chan, bu raporun toplumları harekete geçirecek için bir işaret olduğunu söyledi ve intihar çoğu ülkede bir tabu olarak göründüğü için intihar sayıların muhtemelen rapordakinden yüksek olduğunu belirtti.

ERKEKLER DAHA ÇOK İNTİHAR EDİYOR
Küresel çapta intihar oranı 100 bin kişi başına 11.4 iken, erkeklerin intihar etme olasılığı kadınlarınkinden iki kat fazla. Bazı birinci dünya ülkelerinde erkeklerin intihar etme ihtimali kadınlarınkinden üç kat fazla.

BİRİNCİ DÜNYA ÜLKELERİNDE İNTİHAR ORANI YÜKSEK
Genelde birinci dünya ülkelerinde intihar oranı 100 bin kişi başına 12.7, ikinci ve üçüncü dünya ülkelerinde ise o oran 11.2

İŞTE EN ÇOK İNTİHAR EDEN ÜLKELER

İntihara en meyilli ülkelerin başında
(100 bin kişi başına) Guyana (44.2), Kuzey Kore (38.5), Güney Kore (28.9), Sri Lanka (28.8), Litvanya (28.2), Surinam (27.8) ve Nepal (27.4) geiyor.

Rapor ayrıca 70 yaş ve üstü insanların intihara daha meyilli olduğunu, ancak 15-29 yaş grubunun da bazı ülkelerde intihara çok yatkın olduğunu ortaya koydu.

MEDYANIN DA KATKISI VAR
Rapora göre, medyanın özellikle de ünlü isimlerin intiharlarını çekici kılarak dünyaya duyuruyor. Bu durum da intiharı önleme çalışmalarını güçleştiriyor.

Geçtiğimiz ay kendini asarak intihar eden ABD'li aktör Robin Williams, hayranlarını yasa boğmuştu.