Daniel Dombey imzalı yazıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafı üzerine "Ateş hattında" başlığı atıldı. Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı mücadelede daha etkin rol alması için ABD'nin Türkiye'ye baskı yaptığını yazan gazete, "Erdoğan bu baskılara daha ne kadar dayanabilir?" diye soruyor.

Bir yandan İslamcı militanlarla Kürtler arasında yoğunlaşan çatışmaların, Erdoğan'ı zora soktuğunun altı çiziliyor. Yazıda, "Şiddet, Suriye'deki tutumu üzerine Erdoğan'ı saran fırtınanın sadece bir parçası oldu" deniyor. Yazı şöyle devam ediyor: Güneydoğu'daki şiddetin yoğunluğu, Türk toplumunu hayrete düşürdü.

ABD İLE MÜTTEFİKİ TÜRKİYE ARASINDAKİ BOŞLUK ORTAYA ÇIKTI

ABD-Türkiye ilişkilerine değinilen yazıda, "Diyarbakır'daki çatışmalar Türkiye ve anahtar batı müttefiki ABD arasındaki boşluğu da gözler önüne serdi" yorumu yapılıyor.

ABD, SURİYELİ KÜRTLERLE YAKINLAŞIYOR

Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nden Bülent Alirıza'nın görüşlerine de yer verilen yazıda, Türkiye'nin tutumunun ters tepebileceğini savunuluyor. Bunun sadece iç barış sürecini tehlikeye atmakla kalmayıp, Türk yardımına pratik bir alternatif olarak ABD'yi Suriyeli Kürtlerle daha yakın işbirliğine iteceğini düşünülüyor.

TÜRKİYE IŞİD İLE MÜCADELEYE ZORLANACAKTIR

Washington'daki Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'ndan bir Türkiye analisti Yezid Sayigh "Sonunda Türkiye IŞİD ile mücadelede çok daha saldırgan bir tutum sergilemeye zorlanacaktır" diyor. "Türkiye sınırlarının hemen ötesinde olanlara ilgisiz kalamaz" denilen yazıda, Ankara'nın ABD ile ilişkisine kalıcı hasar verme riskine değiniliyor.

ERDOĞAN SEVİLMEYEN VE ŞÜPHE UYANDIRAN BİR LİDER

Yazı Erdoğan ve Obama arasındaki gerginliği de kaleme alıyor:

"Erdoğan ile Obama yönetiminin bağları gergin hale gelmiş durumda.
Türk cumhurbaşkanı İsrail'e karşı eleştirel duruşu ve Müslüman Kardeşler'e verdiği destek nedeniyle ABD Kongresi'nde derinden şüphe uyandıran ve sevilmeyen bir lider."

TÜRKİYE'NİN NATO'YA DAHA FAZLA İHTİYACI VAR

Yazıda, ABD'nin eski Türkiye büyükelçisi Eric Edelman'ın görüşüne yer veriliyor. Edelman, "Son ihtilafın Ankara ile net iletişim kurmadaki başarısızlığın ürünü. Biz, Türkiye'nin NATO'ya ve batıya ihtiyaç duyduğundan daha fazla, Türkiye'ye ihtiyaç duyulduğu izlenimi verdik" diyor. "Türkiye'nin koalisyonun bir parçası olması gerektiğini söylemeye devam edersek, o zaman fiyat yukarı gider tabii."