Gatt-Rutter, Gazze'deki "insani durumun kritik bir aşamaya" geldiğini ifade ederek, "Söz konusu bu durum, AB için endişe sebebi, karşısında sessiz kalmak mümkün değil. Bölge halkına yardım için Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'yla (UNRWA) birlikte çalışıyoruz" dedi.

"GAZZELİLERİN DÜNYAYA AÇILMAYA İHTİYACI VAR"

Gazze'deki mevcut durumun devamına müsaade edilmemesi gerektiğini vurgulayan Gatt-Rutter, "Gazzelilerin siyasi, iktisadi bir ufuk kazanmaya ve dünyaya açılmaya ihtiyacı var. Bölge halkının Filistin ekonomisinin yanı sıra siyaset ve sosyal hayata büyük katkıları olacağını düşünüyorum. Bunun için çalışıyor, yakın zamanda kökten bir değişim olmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

İsrail ile Filistinli gruplar arasında varılan ateşkesi, "işin bir bölümü" olarak nitelendiren Gatt-Rutter, geçen temmuz ayında "Gazze'de çıkan savaşın" son olmasını temenni ettiğini ifade etti.

"GAZZE'DEKİ ABLUKANIN KALDIRILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Konuşmasında Gazze'nin yeniden imarına da değinen Gatt-Rutter, bölgeye inşaat malzemelerinin girişini sağlamak için yoğun şekilde çalışıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"BM Genel Sekreteri'nin Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Robert Serry'nin planında gelişmeler izleniyor. Serry'nin bu konuda sarf ettiği çalışmaları memnuniyetle karşılıyor ve doğru yöne atılmış bir adım olarak değerlendiriyoruz."

Gatt-Rutter, Gazze'deki ablukanın kaldırılması, "Filistinlilerin hareket özgürlüğü", inşaat malzemelerinin girişinin yanı sıra bölgeden ihracat yapılabilmesi için uluslararası ve yerel kurumlarla çalışmalarına devam ettiklerini de sözlerine ekledi.

GAZZE'DE SON DURUM

İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da saldırıya başlamış, 26 Ağustos'ta varılan ateşkesle saldırılarına son vermişti. Saldırılarda 2 bin 157 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Söz konusu saldırılarda 9 bin yapı tamamen yıkılırken, binlerce bina zarar görmüştü.