Suriye ’deki krize çözüm hedefleyen Cenevre görüşmelerinin 2. turu öncesinde kuşatma altındaki Humus dramatik gelişmelere sahne oldu. Üç günlük ateşkes çerçevesinde, 600 gündür kuşatma altındaki bölgeye insani yardım götüren ekip, saldırıya maruz kalmasına rağmen paketlerin bir kısmını dağıttı.

Cuma günü 89 kişinin tahliye edilmesinin ardından dün de en az 500 sivil bölgeden çıkartıldı. BM ekibi ile Suriye Kızılay’ı önceki günkü saldırıya rağmen Humus’un Eski Kent bölgesine girip 250 gıda ve 290 tıbbi malzeme paketini dağıttı.

Humus Valisi Telal el Barazi yardımların Bustan el Divan ve Hamidiye mahallelerine de ulaştırıldığını kaydetti. BM yetkilileri hedefin 2500 kişiye acil insani yardım ulaştırmak olduğunu kaydetti. Önceki gün Kızılay ekibine havan topu ile yapılan saldırıda yaralananlar olmuştu.

SANA yaralı sayısını 4 olarak verirken İnsan Hakları Gözlemevi, 2 kişinin öldüğünü kaydetti. BM İnsani Yardım Koordinatörü Valerie Amos ise ‘cesur’ diye övdüğü ekibin açıkça hedef alındığını ama yardım çalışmalarının devam ettiğini vurguladı. Amos iki araca zarar veren saldırıyı hangi tarafın gerçekleştirdiği konusunda bilgi vermezken Vali Barazi “İki kamyon Eski Kent’e girdikten sonra terörist gruplar diğerlerinin girişini engellemek için yola havan mermileri attı. Teröristler ateşkesi bozdu” dedi. Muhalifler de ordu güçlerini sorumlu tuttu.

CENEVRE’DE 2. RAUNT

Cenevre’de ise BM-Arap Birliği Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi’nin arabuluculuğunda düzenlenen görüşmelerin ikinci turu bugün başlıyor. Hükümet temsilcileri dün Cenevre’ye ulaştı.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) içinde ise Cenevre krizi büyüyor. SMDK bünyesindeki Türkmen Hareketi, Suriye İş Forumu, Yerel Konseyler, Suriye Yüksek Devrim Konseyi, Devrimci Hareket Bloğu ortak açıklama ile Cenevre-2’ye karşı çıktı.

Açıklamada Cenevre’ye katılmanın SMDK kararlarına aykırı olduğu ve rejimle müzakerenin ‘öldürmeye örtülü onay’ anlamına geldiği savunuldu. 22-31 Ocak’taki ilk turda kuşatma altındaki bölgelere insani yardım koridoru açılması dışında bir sonuç çıkmamıştı.