sozcu.com.tr / DIŞ HABERLER

ALS (Amyotrofik lateral skleroz) hastalığına dikkat çekmek için 27 yaşındaki Corey Griffi'nin başlattığı ve kısa sürede tüm dünyaya yayılıp bir internet fenomeni haline gelen 'Buzlu kova kampanyası' Ice Bucket Challenge, İngiltere marketlerindeki raflarda buzların yok satmasına neden oldu.



Katılımcılar ilk başta sadece Hollywood yıldızlarından, büyük şirketlerin CEO'larından ve ünlü isimlerden oluşuyorken fenomen bir anda tüm dünyaya yayıldı. İddiaya katılan insanlar en az 3 kişiye birden meydan okuyunca, kampanyaya katılan insan sayısı bir hayli yükseldi.

ALS HASTASI ÜNLÜ FİZİKÇİ HAWKINGS DE DESTEK VERDİ

Dünyada en çok tanınan ALS hastası hiç şüphesiz ünlü fizikçi Stephen Hawking...

Ice Bucket Challange çılgınlığına en son katılan isimlerden olan Hawking, önce kampanya ile ilgili kısa bir açıklama yapıyor ve ardından ailesinin birbirlerine buzla dolu bir kova suyu boca etmelerini izliyor.

Hawking, 21 yaşında motor nöron hastalığına kapılmasına rağmen bilime sayısız katkılarda bulundu. Yayınladığı video'da bu kampanyayı Motor Nöron Hastalıkları Derneği adına yaptığını ilan eden bilim adamı, geçen sene zatüreye yakalandığı için, ailesinin bu kampanyaya onun yerine katılacağını söylüyor.

Hawkings motor nöron hastalıklarının önemine ve tehlikesine dikkat çekerek, insanları Motor Nöron Hastalıkları Derneğine bağış yapmaya çağırıyor.

ALS HASTALIĞI NEDİR?

Amyotrofik lateral skleroz (ALS), merkezi sinir sistemi, omurilik ve beyin sapındaki nöronların azalması sonucunda meydana geliyor. Bu hastalığa yakalanan kişilerde kasta zayıflık ve yutma zorluğu gibi semptomlar görülüyor.

Uzmanlara göre ALS’ye yakalanan hastalar, ortalama 3 ila 5 yıl yaşayabiliyor. Hastalık, zihinsel fonksiyonlara zarar vermiyor.