Adam Whitnall imzalı yazıda, Erdoğan’ın 12 yıllık Başbakanlığı’nın ardından Türkiye’nin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak daha önce hiç olmadığı kadar “sultan” gibi davranmakla suçlandığı anlatıldı.

BÜTÇENİN 2 KATINA ÇIKILDI

Erdoğan’ın kendisine Beyaz Saray ya da Buckingham Sarayı’ndan daha büyük bir saray yaptırtığının açıklanmasıyla bu iddiaların daha da güçlü hale geldiğinin ifade edildiği yazıda, yeni sarayın 144 bin metre karelik bir alanı kaplayıp yaklaşık 400 milyon pounda mal olduğuna dikkat çekildi. Yazıda ayrıca, yapımı sırasında saraya ayrılan bütçenin 2 katına çıkıldığına dikkat çekildi.

Whitnall yazısında şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin Hürriyet gazetesinde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Saray için kamu hazinesinden 1.37 milyar liralık yeni bütçenin büyük bir bölümünün hali hazırda harcandığı şeklindeki sözlerine yer verdi. Önümüzdeki yıl Ak Saray, ya da Beyaz Saray için Türk vergi mükellefine 85 milyon poundluk bir fatura daha çıkarılacak.”

ÇANKAYA'DAKİ KÜÇÜK KÖŞK DAVUTOĞLU'NA

Sarayın 1000 odası, gelişmiş güvenlik sistemleri, banyolarının “hesapsızca” kullanılmış mermerler ve ipek duvar kağıtlarıya kaplı olduğuna dair haberler bulunduğunu belirten Whitnall, sarayın Fransa’daki Versailles Sarayı’ndan bile daha büyük olduğunu ifade ederek, “Sarayın Erdoğan tarafından kullanılması üzerine daha küçük olan Çankaya’da Başbakan Ahmet Davutoğlu oturacak” diye yazdı.

Whitnall ayrıca büyük maliyetinin yanı sıra, yeni konutun özellikle doğal koruma alanında inşa edilmiş olması nedeniyle de tartışmalı olduğuna dikkat çekti.

Yazıda ayrıca, gelecek yıl onarılması planlanan Tarabya Cumhurbaşkanlığı Köşkü (Huber Köşkü) ile Ege sahillerindeki misafir köşküne dikkat çekildi. Harcamalarla ilgili eleştirilerin yer aldığı yazıda, Cumhurbaşkanlığına ait Airbus A330-200 tipi uçağın 115 milyon poundluk maliyetinin de altı çizildi.