BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin) ve Almanya ile İran arasında Viyana'da yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadı.

İran'ın nükleer programına ilişkin görüşmelerde anlaşmaya varılması için belirlenen yeni tarih ise 30 Haziran 2015. Bu tarihi İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond açıkladı.
İran'la nükleer görüşmelerde anlaşmaya varmak için belirlenen süre bugün doluyordu.
Tahran'ın bu süreyi bir yıl daha uzatmak istediği bildirilmişti.

Haber İran'ın resmi haber ajansı İRNA tarafından da duyuruldu. İRNA'nın haberinde "İran ve altı ülkenin dışişleri bakanları önümüzdeki haftalarda kapsamlı bir anlaşmaya ulaşmak için müzakereleri sürdürmeye karar verdiler" ifadesi yer aldı. Altı ülke Tahran'dan, BM'nin İran'a yönelik yaptırımlarının kalkması karşılığında nükleer programını sınırlandırmasını istiyor.

Nükleer silah sahibi olmaya çalıştığı yönündeki iddiaları reddeden İran ise programının barışçıl olduğunu söylüyor. Altı ülke İran'la bir yıl önce geçici bir anlaşmaya varmıştı.
Ancak taraflar başlangıçta hedefledikleri gibi 2014 yılının Temmuz ayı sonuna kadar nihai bir uzlaşmaya varamamış, bunun üzerine anlaşma için belirlenen süre 24 Kasım'a kadar uzatılmıştı.



P5+1 ÜLKELERİ NE İSTİYOR?

BM Güvenlik Konseyi Üyeleri ve Almanya’dan oluşan “5 artı 1 Ülkeleri”, İran`dan uranyum zenginleştirme faaliyetlerini yüzde 20 ile sınırlamasını istiyor. Ayrıca askeri amaçlı nükleer faaliyetler için kullanıldığından şüphelenilen bazı askeri tesislerin de Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu`nun denetimine açılması “5 artı 1 Ülkeleri”nin bir diğer talebi. "5 artı 1 Ülkeleri” adına Catherine Ashton ve İran adına Said Celili`nin başkanlığındaki müzakerelerde, diğer ülkeler de üst düzey bürokratlar tarafından temsil ediliyor.