sozcu.com.tr / DIŞ HABERLER



ABD'nin saygın basın kuruluşlarından New York Times gazetesi, Türk Hükümet yetkilerinin ve Türk basının iddialarına göre, Türkiye'den yaklaşık 1000 kişinin IŞİD'e katıldığını yazdı.

Alman Bild Gazetesi'nin de işlediği haberde, "Onlar başkentin yoksul semtlerinden gelen ve bir geleceği olmayan genç erkekler. Bu da onların Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) için en iyi kurban olduklarını gösteriyor" şeklinde yorumladı.

Haberde, örgüte katıldıktan 3 ay sonra evine dönen bir Türk militanla yapılan röportaja yer veriliyor. İsmi Can olarak değiştirilen 27 yaşındaki militan, daha iyi bir yaşam vaadettiği için IŞİD'e katılmış. Uzun yıllar madde bağımlısı olan Can, kaybedecek bir şeyi olmadığından bahsediyor.

Gazete, IŞİD'in yaptığı vahşetlerden dolayı tiksinti içinde olan Can'ın, 3 ay sonra evine geri döndüğünü aktarıyor.

Terör örgütünün intikamından korktuğu için fotoğrafı dahi yayınlanmayan Can, 10 arkadaşıyla birlikte Suriye'ye giderek terör örgütüne katıldı. Suriye'nin Rakka kentindeki IŞİD kampında 15 günlük eğitim programını tamamlayan Can, ardından mücadele birimine katıldı.

 

ALLAH ADINA VAHŞİCE ÖLDÜRÜYORLAR

Can Rakka'daki yaşamı şöyle anlatıyor: "Oradaki savaşta kendinden geçmiş gibisin. Herkes 'Allah büyüktür' diye bağırıyor. Bu da sana güç vererek düşmanını vahşice öldürmene neden oluyor."

CANLI CANLI ADAM GÖMDÜ

Can, iki adamı öldürdüğünü ve halkın gözü önünde gerçekleşen idama tanık olduğunu söyledi. Ancak IŞİD'e kabulünün gerçekleşebilmesi için, canlı canlı bir adamı gömmesi gerekmiş.

Yaptıklarından pişman olan Can, IŞİD'in Kuran'ı yanlış yorumladığını ve Allah'ın müslümanlara öldürmeyi buyurmadığını söylüyor.

KATILIMCILARIN ÇOĞU EKONOMİK VAATLERLE KANDIRILIYOR

Can, "Savaşanlara günde 150 dolar veriliyor ve her şey bedava. Korkudan dükkan sahipleri her şeyi bedava veriyorlar" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE ULUSLARARASI ALANDA SERT ELEŞTİRİLİYOR

Türkiye IŞİD'e karşı gevşek tutum sergilediği gerekçesiyle, uluslararası toplum tarafından yoğun şekide eleştiriliyor. Suriye ve Irak konusunda Türkiye'nin desteğini almak isteyen NATO, Türkiye'nin bu konudaki isteksizliğini eleştiriyor.

TÜRK HÜKÜMETİ KENDİ ÇIKARLARININ PEŞİNDE

Haberde, Türkiye üzerinden birçok kişinin IŞİD'e katılmak üzere Suriye'ye gittiği yazıyor. New York Times, Ankara'nın IŞİD ile mücadelede isteksiz davranmasının sebebi olarak, radikal İslamcı militanların Esad rejimini yıkabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Ayrıca, terör örgütünün elindeki Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'ndan kaçırılan 49 kişiye dikkat çekiliyor.

Tüm bunların yanında esas olarak, Türk hükümeti ile terör örgütü arasındaki işbirliği ihtimaline vurgu yapılıyor.

ABD önderliğindeki IŞİD ile mücadele koalisyonuna katılmayan Türkiye'ye, bu kararından vazgeçmesi çağrıları yapılıyor.

Geçtiğimiz salı günü, Türkiye'nin IŞİD'e karşı tampon bölgeler oluşturacağı söylendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasında, askerin kurulacak tampon bölgeleri belirlemeye çalıştığı açıklandı. Ancak, bu birimlerin hangi sınırda ve sınırın neresinde kurulacağı henüz bilinmiyor.