39 sene krallık yapan 1. Juan Carlos tahttan çekildiğine dair bir mektup yazarak Başbakan’a teslim etti. Yeni kral ise 6. Felipe olarak anılacak.

Kızı Prenses Cristina'nın yolsuzluktan ifadeye çağrıldığı tarihlere denk gelen Ocak ayında istifa ettiği bildirilen Kral'ın bu kararını Mart ayında Başbakan ve anamuhalefet liderine söylediği ve halka ilan etmek için uygun zamanı beklediği ifade ediliyor.

Rajoy, Kral’ın bugün öğle saatlerinde resmi açıklama yapacağını kaydederek, devlet başkanlığındaki değişimin normal gerçekleşebilmesi ve tahtın Prens’e devredilmesi için en uygun zamanın geldiğine inandığını aktardı.

Yarın olağanüstü bir bakanlar kurulu toplantısı düzenleyeceklerini ifade eden İspanya Başbakanı, feragatla ilgili bir kanunun onaylanması gerektiğini ancak Meclis’in kısa zamanda Prens Felipe’yi Kral ilan edeceğinden emin olduğunu söyledi.

Mariano Rajoy, Kral Juan Carlos’u “demokrasinin en büyük teşvikçisi” ve “birlikte yaşama ve barışın en iyi sembolü” olarak nitelendirdi.

YOLSUZLUK İDDİALARI KRAL’I YIPRATTI
İspanyol basını, Kral Juan Carlos’un kızı Prenses Cristina ve damadı İnaki Urdangarin’in yolsuzluk davasında ifadeye çağrılmasının halk nazarında Kraliyet ailesinin prestijini düşürdüğüne dikkat çekiyor.

Yolsuzluk davasında adı geçen damat Urdangarin ve Prenses’e mesafe koyarak onları Kraliyet’in aile fotoğrafından uzaklaştıran Kral, buna rağmen imajını düzeltmeyi başaramamıştı.

Ayrıca 2012’de Botsvana’da fil avına giderek sakatlandığı ortaya çıkan Kral ilk kez halktan özür dilemişti. Son yıllarda sağlık sorunları nedeniyle bir çok kez ameliyat olan Kral Juan Carlos’a karşılık kamuoyunda veliaht Prens Felipe ön plana çıkıyordu.

2012 ve 2013 yılları Kraliyet Ailesi için “annus horribilis” (berbat yıl) olarak tarihe geçerken anketlerde, monarşinin aksine, Prens’e olumlu bakanların oranı yüzde 66’larda çıkmıştı.
30 Ocak 1968 doğumlu Prens, 2004’te gazeteci Leticia Ortiz Rocasolano ile evlenmiş ve iki kız çocuğu olmuştu.

Autonoma de Madrid Üniversitesi hukuk mezunu olan Prens Felipe, Georgetown Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkiler bölümünde master yapmıştı.