İtalya'da sendikaların çağrısıyla işçiler, hükümetin iş reformunu ve 2015 yılı bütçe yasasını protesto etmek için greve gidip, gösteri yürüyüşü düzenledi.

İşçiler, Matteo Renzi liderliğindeki geniş çaplı koalisyon hükümetinin kısa süre önce parlamentodan geçirdiği "Jobs Act" ismini verdiği iş kanununda reform öngören yasayı ve buna uygun olarak kamusal harcamalarda bazı kesintiler öngören 2015 bütçe yasasını protesto etmek için ülke genelinde greve gitti.

"Bu böyle gitmez" sloganıyla 8 saatlik grev kararı alan ve meydanlara inen işçiler, iş piyasasında işçi alım ve çıkarımlarını kolaylaştıran iş reformunu protesto etti. Ülke genelinde toplamda 54 protesto etkinliği düzenlenirken, sendikalar başkent Roma'nın işlek meydanları Esquillino ile Santi Apostoli arasında protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. İşçiler, sloganlarla hükümete yönelik tepkilerini dile getirdi. Başkent gibi, Milano, Cenova, Torino ve Napoli gibi diğer büyük kentlerde de protesto yürüyüşleri yapıldı.

ULAŞIMI ÇOK ETKİLEDİ

Grevden en çok kamu ulaşımının etkilenmesi bekleniyor. Büyük kentlerde otobüs ve metro ulaşımında aksaklıklar yaşanırken, hava taşımacılığında belirli saat aralıklarında yapılan grev bazı firmaları etkiledi. Avrupa'nın ucuz havayolu taşımacılığı yapan İrlanda kökenli Ryanair firması İtalya'ya olan 188 uçuşunu iptal ettiğini duyurdu. İtalyan ulusal hava yolu firması Alitalia'nın da ülke genelinde toplamda 200 uçuşunun iptal edildiği basına yansıdı.

Ülkenin önde gelen büyük işçi sendikalarından CGIL Genel Sekreteri Susanna Camusso, Renzi hükümetinin iş reformunun, iş piyasasını ve ekonomiyi yeniden şahlandıracak önlemler içermediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano da sendikalarla hükümet arasında yaşanan gerginliğe diikati çekerek, taraflara karşılıklı saygıyla birbirlerine yaklaşarak mevcut çıkan yasa ile yapılan diğer düzenlemeleri tartışmaları çağrısında bulundu ve öfkeyle hareket etmenin ülkenin yararına olmayacağı uyarısı yaptı.

Resmi ziyaret kapsamında Türkiye'de bulunan İtalya Başbakanı Matteo Renzi de, dün Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı ortak basın toplantısında soru üzerine ülkesindeki greve değinerek, grevcilerle aynı fikirde olmadığını ancak grev yapma haklarına saygı duyduğunu belirtmişti.