Nagano vilayeti kriz yönetimi yetkilisi Sohei Hanamura, yanardağ patladığı sırada bölgede dağcıların bulunduğunu belirterek, dağın eteklerinden aşağı inmeyi başaramayan 40 kişinin yaralandığını, kurtarma ekiplerinin yaralıların mahsur kaldığı bölgeye henüz ulaşamadığını söyledi.

Yaralılardan 7'sinin bilincini kaybettiği, 32'sinin durumunun ağır olduğu, bölgede 7 kişinin de kaybolduğu belirtildi.



Japonya'nın Honşu adasında Nagano ve Gifu vilayetlerinin sınırında yer alan, 3 bin 67 metre yüksekliğindeki Ontake yanardağının Gifu vilayetine bakan yakasında ise 52 kişinin dağdan inmeyi başardığı belirtildi.

Polis ve asker ile itfaiye ekiplerinin, yanardağın püskürttüğü külün helikopterlerin kullanılmasını tehlikeli hale getirmesi nedeniyle bölgeye yürüyerek ulaşmaya çalıştığı bildirildi.



Japon yayın kuruluşu NHK de dağın eteklerinde mahsur kalan 250 kişinin büyük bölümünün aşağı inmeyi başardığını duyurdu. NHK'nin tesadüfen bölgede olan muhabiri Mikio Oguro, kraterden yükselen dumanın, güneşi kapattığını ve görüş mesafesini sıfıra düşürdüğünü söyledi.

Japon yayın kuruluşu NHK, daha önceki haberlerinde, YouTube'da yer alan bir videoda, yanardağın kül püskürtmeye başlamasıyla zirveden hızla uzaklaşan dağcıların görüntüsünü yer verdi.

Japon Meteoroloji Dairesi, Ontake yanardağı için alarm seviyesinin üçe yükseltildiğini açıklamış ve yanardağdan uzak durulması uyarısında bulunmuştu.