Reuters'ın haberine göre protestocular, polisin kontrolüne geçen bölgelere doğru ilerledi. Yakalanan bazı polislerin ellerinin kelepçelendiği belirtildi.

Protestocular molotof kokteyli atarken polis göstericilere basınçlı su sıkıyor.

Dün gece varılan ateşkes anlaşmasına rağmen protestoların odağındaki Meydan'da gece boyunca binalar ateşe verilmeye devam edildi.



Reuters haber ajansı, Ukrayna televizyonunun Bağımsızlık Meydanı yakınında, yerde üstleri battaniyeyle örtülü yatan 3 cesedin görüntülerini yayınladığını bildiriyor.

Kiev'de bu hafta polis ve göstericiler arasında çıkan çatışmalarda ölenlerin sayısının resmi olarak 90'a çıktığı kaydediliyor.

Ticaret odası bu sabah ateşe verildi

Bağımsızlık Meydanı'nda bulunan Ticaret Odası binasnın da bu sabah gösterciler tarafından çatıdan ateşe verildi ve çatının tüm sabah yandığı belirtildi. Yangının sönmesinin ardından ise protestocular karşı taraftaki Posta ofisi ile devlet televizyonu ve radyosunu içeren binaytı da ele geçirdikleri ifade edildi.

ONLARCA POLİS REHİN ALINDI

Bugünkü olaylarda en az iki polisin öldüğünü açıklayan İçişleri Bakanlığı, protestocuların 67 polisi de rehin aldığını duyurdu. Bakanlık, "Polisler rehineleri kurtarmak için silah kullanma hakkına sahip" açıklamasını yaptı. Açıklamada, üç polisin de kayıp olduğu belirtildi.



KİEV BELEDİYE BAŞKANI’NDAN İSTİFA

Bu arada Kiev'de, Belediye Başkanı Volodimir Makeenko da, üyesi olduğu Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Bölgeler Partisi'nden istifa etti.

Makeenko, Bağımsızlık Meydanı'nda akan kanın durdurulması için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduğunu vurgulayıp insan hayatının en yüksek değer olması gerektiğini belirtti. Hiçbir iktidarın insan hayatından daha değerli olmadığını dile getiren Makeenko, bu sözlerinin ispatı olarak iktidardaki Bölgeler Partisi'nden ayrılma kararı aldığını vurguladı.

LONDRA VE BERLİN’DEN UYARI

Bu arada İngiltere, Ukrayna’nın Londra'daki Büyükelçisi Volodimir Khandogiy'i Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak şiddet olaylarından endişe duyduğunu iletirken, Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Yanukoviç'i telefonla arayarak şiddet olaylarının tırmanmasını sert bir dille kınadı. Merkel, şiddete derhal son verilmesi ve siyasi çözüm için bir an önce muhaliflerle görüşmelere başlanması çağrısında bulundu.

PUTİN ARABULUCU GÖNDERİYOR

Öte yandan Rusya lideri Vladimir Putin’in de Yanukoviç’in talebi üzerine Kiev’e arabulucu gönderme kararı aldığı açıklandı. Kiev hükümeti ve muhalefet arasında arabuluculuk yapacak ismin İnsan Hakları ombudsmanı Vladimir Lukin olduğu açıklandı.

Göstericiler Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nı tekrar ele geçirirken, çıkan çatışmalarda çok sayıda kişi de yaralandı. Ukrayna televizyonları, hayatını kaybeden iki kişinin cansız bedenlerinin görüntülerini yayınladı. Bölgeden bildiren AFP fotomuhabiri, yerlerde boş kovanlar gördüğünü belirterek, çatışmalarda gerçek mermi kullanıldığını aktardı.

Kiev  Özgürlük Meydanı'nın ülkede çatışmalar başlamadan öncesi ve sonrasını gösteren bu fotoğraf sosyal medyada olaylara ilişkin en çok paylaşılan görseller arasında... Kiev Özgürlük Meydanı'nın ülkede çatışmalar başlamadan öncesi ve sonrasını gösteren bu fotoğraf sosyal medyada olaylara ilişkin en çok paylaşılan görseller arasında...


Bu sabaha kadar 28 kişinin hayatını kaybettiği Ukrayna'da, protestoların hedefindeki Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç dün gece muhalefet liderleri ile yaptığı görüşmelerin ardından taraflar ateşkes ilan edildiğini açıklamıştı.



Ölenler için yas günü

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de 18 Şubat’ta eylemcilerle kolluk kuvvetleri arasında çıkan çatışmada hayatını kaybedenler için ülkede yas tutuluyor. Olaylarda can kaybının artması üzerine Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, yayınladığı bir kararname ile 20 Şubat Perşembe günün ulusal yas günü ilan etti.

Ülkedeki kamu kurumları bu nedenle Ukrayna bayrağını yarıya indirdi. Ayrıca, ülke genelindeki; konser, eğlence ve spor benzeri etkinlikler iptal edildi. Televizyon ve radyo programları akışlarındaki eğlence programları değiştirildi.



Üç dışişleri bakanı Kiev'de

Kiev'e giden Fransa, Almanya ve Polonya Dışişleri Bakanlarının Cumhurbaşkanı Yanukoviç ile görüşmesinin bu sabahki şiddet olayları üzerine iptal olduğu duyurulmuştu. Ancak görüşmenin gerçekleştiği bildiriliyor.

Üç ay öncesine kadar Ukrayna’yla ortaklık anlaşması üzerinde çalışan AB şimdi bu ülkeye karşı yaptırım uygulamaya hazırlanıyor. AB dışişleri bakanları Brüksel’de düzenlenecek toplantıda, yönetim karşıtı gösterilere yapılan polis müdahalesi sonucu 55 kişinin öldüğü Ukrayna'daki krizi masaya yatıracak.

AB’nin hedefinde Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’na yapılan kanlı müdahaleden sorumlu tutulan Ukraynalı yetkililer var.



AB diplomatları çarşamba günü yaptıkları görüşmelerde, bu yetkililerin mal varlıklarına tedbir ve seyahat yasağı gibi yaptırım seçeneklerini görüşmüş, kararı bugün düzenlenecek dışişleri bakanları toplantısına bırakmıştı.

ABD ise, bazı Ukraynalı yetkililere yaptırım kararı alındığını açıkladı. Washington yönetimi, yaşanan şiddet olaylarında insan hakları ihlallerinde rol oynadıklarını düşündüğü Ukrayna hükümetinden üst düzey 20 isme vize yasağı getirildiğini bildirdi.

"Biz kimseyle ateşkes yapmadık"

Sağ cephe, “Trizub”, “Vatansever Ukrayna”, “Beyaz balyoz”, “Sosyal Nasyonal Asamble” ile “Una Unso” partileri birleşiminden oluşuyor. Sağ blokun lideri sayılan Dmitriy Yaroş sabaha karşı Maidan kürsüsüne çıkarak, “Biz kimseyle ateşkes imzalamadık. Yatsenyuk, Kliçko ve Tyagnibok’a Yanukoviç’in verdiği sözler zaman kazanma taktiğinden başka bir şey değildir. Bu yüzden biz sağ cephe olarak düşmanın toparlanmasına izin vermemek için ateşkese itaat etmiyor, karşı saldırıya geçiyoruz” dedi.



Yaroş’un bu açıklamasından kısa bir süre sonra Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı başta olmak üzere ülke çapında çatışmalar yeniden başladı.

Üç bakan daha sonra Brüksel'e giderek, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve diğer dışişleri bakanlarıyla görüşecek.

Ukrayna muhalefeti uzun süredir AB Ve ABD'ye gösterilere karşı şiddet uygulayan hükümet yetkililerine ambargo uygulama baskısı yapıyordu. Ancak AB şu ana dek bu hamleden kaçınmıştı.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna hükümetindeki 20 isme seyahat yasağı koyduklarını açıkladı.



Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç de, Genelkurmay Başkanı Volodimir Zamana'yı görevden aldı ve yerine Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Yuriy İlyin'i getirdi. .

Ülkedeki protestolar geçen Kasım'da Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in AB'yle imzalanması planlanan işbirliği anlaşmasını askıya alıp, Rusya'yla daha yakın ilişkileri tercih etmesinden sonra başlamıştı.