Coşku Fertinger / sozcu.com.tr

Kürtaj kelimesi büyük tartışmalara neden olan bir sözcük... Kürtaj kelimesi genellikle kadınlar için beyaz fayanslı, beyaz ışıklı odaları ve tedirgin kadınlarla dolu koridorları çağırıştırıyor.

Ancak Danimarkalı bir doktor, bu çağırışımları ortadan kaldıracak dünyanın her köşesinden her kadının ulaşabiliceği, devrim niteliğinde bir gelişmeye imza attı.

New York Times dergisi, telefondan sağlık danışmanlığı yapan Women on Web'in (İnternetteki kadınlar) kurucularından Rebecca Gomperts'i sayfalarına taşıdı.

Amsterdam merkezli organizasyon, kürtajın kısıtlandığı veya illegal olduğu ülkelerdeki kadınlara tıbbi destek ve tavsiye veriyor. Gerekli görülen durumlarda ise, hamile kadına düşük yapma seçeneği veren imifepristone ve misoprostol ilaçları veriliyor. Hamileliğin ilk 3 ayında gebeliğine son vermek isteyen kadınlar, mifepristone ve mispoprotol adlı ilaçları kullanabiliyor.

AYDA 2 BİN KADIN BAŞVURUYOR

Women on Web adlı portala, özellikle kürtajın sıkı bir şekilde yasaklı olduğıu Şili, Sudi Arabistan, Kostarika ve Güney Kore gibi ülkelerden talep geliyor. Çeşitli ülkelerden ayda 2 bin kadar kadın, medikal kürtaj olarak bilinen iki ilaç için talepte bulunuyor.

CERRAHİ KÜRTAJ İLE AYNI ORANDA ETKİLİ

İki ilaç bir arada alınınca yüzde 95 ile yüzde 98 oranında etkili oluyor. Bu rakam ise cerrahi kürtaj ile aynı oranda.

Hastalar kurumla iletişime geçtikten ve ilaçların fiyatını ödedikten sonra prosedür şu şekilde ilerliyor:

-Kadın, konsültasyonları incelenmek üzere 5 hekimden birine gönderiliyor.

-Hekimler ilaç kullanımını onaylarsa, doktor mifepristone ve misoprostol için bir reçete yazıp internet üzerinden Hindistan'da ihracatcıya sipariş veriyor.

-Firma, ilaçları paketleyip taahhütlü kargoyla kadınların verdiği adrese yolluyor.

-İlaçlar teslim edildikten sonra, bir Women on Web çalışanı kadınlara e-mail yollayıp ne yapması gerekiğini ve olası ilaçların yan etkileri dikkatlice anlatıyor.

-Destek hattı çalışanları, bu süreçte telefon üzerinden kadınlara destek vermeye devam ediyor. Bunun yanında kadınlara, yasal soruşturmalardan nasıl kaçınacaklarına dair danışmanlıkta bulunuluyor.

MERDİVENALTI KÜRTAJIN ÖNÜNE GEÇEBİLİR

Doktor denetiminde gerçekleşmeyen kürtajlar kulağa radikal ve tehlikeli gelse de, Women on Web kürtajın yasak olduğu Şili ve Uganda gibi, merdivenaltı kürtajın yaygın olduğu ülkelerde binlerce kadına yardımcı oluyor.

Dünyada kadınların yüzde 40'ı kürtajın yasak olduğu ülkelerde yaşıyorken, Women on Web istenmeyen hamilelikler yaşayan milyonlarca kadına yardımcı oluyor. Kadın hakları savunucuları ise, bu şekilde kadınların hayatlarının kontrolünü geri kazandıklarına dikkat çekiyor.